SRB-BIH

Šeholi o formiranju vlade: Albanci su slabi na Amerikance i taj Dragodan

Jedanaest sastanaka između predstavnika Samoopredeljenja i Demorkatskog saveza Kosova nije bilo dovoljno za postizanje sporazuma o formiranju buduće vlade Kosova. Fatmir Šeholi kaže da narednih dana očekuje velike međunarodne pritiske na dve političke partije da postignu sporazum.

Iako je nakon izbora delovalo da će Samoopredeljenje i Demokratski savez brzo formirati institucije do toga još nije došlo zbog neslaganja oko pozicije predsednika. To samo potvrđuje da se i ove stranke bore isključivo za vlast, kao i političke partije koje su do sada bile na čelu institucija Kosova, kaže za RTV Kim Fatmir Šeholi.

„Građani Kosova su očekivali mnogo brže formiranje svih organa posebno zato što su glasali za ove dve opcije. Razočaranje je svakog dana sve veće jer vide da i ove političke stranke za koje su glasali za promene nisu daleko od onoga što je ranije bilo“.

Ako narednih dana ne bude dogovora, Kosovo neće moći da konstituiše Skupštinu 26. decembra što dovodi do novih izbora. U tom slučaju se neće ništa promeniti u odnosu političkih snaga. Zato Šeholi smatra da će i ovoga puta presuditi međunarodna zajednica.

„Ja mislim da će međunarodna zajednica vršiti strašan pritisak ovih dana pre formiranja Skupštine Kosova i da će tu morati da se nađe način dogovora da jednostavno ove dve stranke jednostavno postignu dogovor, jer mislim da će Kosovo dobiti još veće kazne ako ne formiramo institucije s obzirom da imamo štap nad glavom i od strane SAD i od zemalja Kvinte i EU, jer ako nismo sposobni da formiramo Skupštinu, Vladu i ostale institucije onda čemu vredi sav trud međunarodnog faktora u dijalogu i svemu ostalom što nas tišti kao društvo. Posle se pitamo zašto nemamo liberalizaciju viza. Pa nemamo zato što ste vi političari ovakvi, zato što vi tražite od građana da vas glasaju i oni vas glasaju i kad dođe momenat da vi formirate sve institucije razočarate upravo one od kojih ste tražili glas“, kaže Šeholi.

Jedinu šansu za formiranje insitucija Šeholi vidi u tome da Samoopredeljenje prihvati da DSK 2021. godine dobije mesto predsednika Kosova.

„Koliko ja znam nema teorije da DSK drugačije pristane na bilo koju koaliciju sa Samoopredeljenjm da bi bila formirana vlada u naredne četiri godine. Jedino ako Donald Tramp ili (Filip) Kosnet dođe pa 24 sata bude sa njima. Međutim, vi znate da su Albanci slabi na Amerikance i na taj Dragodan, a do sada je bilo pritisaka i od Dragodana i od drugih opcija i nije urodilo plodom. Ali ja ipak mislim da smo bliži formiranju vlade sa međunarnodnim pritiskom nego izborima“, zaključuje Šeholi.

Ukoliko ipak ne dođe do sporazuma između stranaka koje su osvojile najviše glasova na prevremenim izborima, Samoopredeljenju ostaje da partnerstvo ponudi Demokratskoj partiji Kosova koja ima 24 poslanika, što je po rečima Šeholija nemoguće s obzirom da Samoopredeljenje sa tom partijom ne vidi nikakvu mogućnost koalicije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.