SRB-BIH-HR

Sedam OCD i jedna aktivistica optužuju Pokret Vetvendosja za ugrožavanje institucije povjerenika za informacije!

Sedam organizacija civilnog društva i jedna aktivistica uputili su poziv zastupnicima da ne nastavljaju glasanje o razriješenju povjerenika za informacije i privatnost na plenarnoj sjednici. U saopćenju za javnost, organizacije civilnog društva kažu da je kandidat za ovu funkciju, Enver Bujariju, izmanipulirao svoj CV, ne pružajući dokument koji dokazuje radno iskustvo, kako zahtijevaju konkurencija i zakon, već samo izvještaj penzijskog fonda.

Ove organizacije civilnog društva procenjuju da će Poverenik za informacije i privatnost biti najvažnija osoba na Kosovu u zaštiti ličnih podataka i garantovanju pristupa javnim dokumentima.

“On mora biti profesionalan, bez političke obojenosti i s visokim integritetom. Nadamo se da će Pokret Vetëvendosja odraziti i neće ugroziti tako važnu instituciju”, kaže se u saopštenju.

Ovo je potpuno zajedničko saopštenje sedam NVO i jedne aktivistice:

Mi, sljedeće organizacije i aktivistica, nakon prikupljanja dodatnih dokaza o kandidatu Enveru Bujariju, molimo Pokret Vetvendosja i vladajuće stranke da ne nastave s ovim postupkom.

Nakon sumnji da je gospodin Bujari promijenio podatke o radnom iskustvu i obrazovanju, putem prava na pristup javnim dokumentima, pružili smo kompletan dosije njegove prijave.

Prema dostavljenim dokumentima, proizilazi da gospodin Bujari nije dostavio dokument koji dokazuje radno iskustvo, kako zahtijevaju konkurencija i zakon, već samo izvještaj penzijskog fonda. Ovaj dokument je važan jer se za ovu poziciju od kandidata traži da imaju: najmanje osam (8) godina profesionalnog radnog iskustva, od čega najmanje pet (5) godina iskustva na rukovodećim pozicijama, i to samo sa izvještajem penzijskog fonda tako nešto se ne može dokazati.

U nedostatku ovih dokaza, zastupnici komisije za intervijue – koji su sastavljeni od Pokreta Vetëvendosja i druge vladajuće stranke – uopšte nisu smeli da pozovu Bujarija na razgovor.

Odgovornost za provjeru dosjea imaju zastupnici komisije za intervijue. Za ovaj neuspeh smatramo odgovornim sledeće zastupnike: Fatmir Humolli, Shqipe Mehmeti Selimi, Mefail Bajqinovci, Enver Dugolli i Arbër Rexhaj iz Pokreta Vetëvendosja, Erxhan Galushi iz LPRK-a i Slavko Simića iz Srpske liste.

Znajući da gospodin Bujari nije predao potpunu prijavu, njegovu prijavu treba smatrati nevažećom.

Zakon o zaštiti ličnih podataka nalaže da se za plenarnu sednicu predlože tri kandidata. Nevaljanost prijave Bujari ostavlja samo dva kandidata u utrci, suprotno dotičnom zakonu.

Podsjetimo da je ovaj proces pratio najviše nepravilnosti, počevši od sastava vijeća suprotno parlamentarnoj praksi, netransparentnosti u ocjenjivanju kandidata i visoke ocjene kandidata koji nisu najbolje prošli u intervjuu.

Poverenik za informacije i privatnost biće najvažnija osoba na Kosovu u zaštiti ličnih podataka i garantovanju pristupa javnim dokumentima. On mora biti profesionalan, bez političke obojenosti i s visokim integritetom. Nadamo se da će Pokret Vetëvendosja odraziti i neće ugroziti tako važnu instituciju.

U međuvremenu, za druga dva kandidata, Krenare Sogojeva Dermaku i Edon Miftari, čekamo da dobijemo ceo dosije od Skupštine Kosova.

FOL
Flutura Kusari
GLPS
KDI
KCSF
Çohu
D4D
GAP