SRB-BIH-HR

Sastanak CIK-a: NISMA može biti suspendovana i biti zabranjeno učešće na lokalnim izborima 2021

Centralna izborna komisija za danas je sazvala sastanak, dok je na dnevnom redu pet tačaka za raspravu. U međuvremenu, među njima je i razmatranje i odobravanje preporuke za kažnjavanje stranke Socijaldemokratska inicijativa.

U najavi CIK-a najavljeno je da će sastanak započeti u 11:00.

Današnji sastanak razmotrit će preporuku za raspodjelu troškova kampanje za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

Na dnevnom redu je i razmatranje i odobravanje preporuke za izricanje novčane kazne političkoj stranci Nisma Socialdemokrate.

Inicijativa nije obavijestila CIK o održavanju Izborne skupštine. Zbog toga će ova stranka biti suspendirana i kažnjena s 350 eura.

Ova stranka dužna je u roku od 5 dana poslati CIK-u kopije Izborne skupštine i odgovarajući obrazac, kao i platiti izrečenu novčanu kaznu, u suprotnom neće dobiti nikakva javna sredstva i neće je ovjeriti CIK učestvovati na izborima.

Ovo je dnevni red sastanka CIK-a:

  1. Uvod: Kreshnik Radoniqi, predsjedavajući sastanka CIK-a:

2. Aktivnosti ureda za registraciju i ovjeru političkih stranaka: Razmatranje i odobravanje preporuke za određivanje iznosa troškova kampanje za lokalne izbore 2021.
– Razmatranje i odobravanje preporuke za izricanje novčane kazne za političku stranku (Socijaldemokratska inicijativa) Nisma Socialdemokrate.

3. Razmatranje i odobravanje odluke o produženju radnog vremena za članove CIK-a i osoblje Sekretarijata CIK-a za lokalne izbore 2021;

4. Kompletiranje i promjena sastava Vijeća za međunarodne odnose;

5. Razno;