Srpski

“SASLUŠANJA U HAGU KORAK NAPRED U PROCESUIRANJU ZLOČINA”

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić izjavila je za RTK2 da je početak saslušanja osumnjičenih zvaničnika Kosova u Hagu pozitivan pomak, te istakla da je Haradinaj pozvan u svojstvu komandanta OVK-a u vezi sa događajima koji su predmet rada tog suda.

Saslušanje visokih zvaničnika Kosova u svojstvu osumnjičenih pred Specijalizovanim većima Kosova je pomak u procesuiranju zločina koji su u mandatu tog Suda, izjavila je za RTK2 Ivana Žanić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo.

“U poslednje vreme većina zvaničnika Kosova je pozvana da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalizovanim većima Kosova. Svakako da je ovo jedan korak napred u procesuiranju zločina koji su u mandatu tog Suda”, izjavila je Žanić.

Kako je rekla, Fond za humanitarno pravo smatra da je Haradinaj doneo “zdravu političku odluku jer je podneo ostavku kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu”.

Ona je izjavila da se posle današnjeg saslušanja ne zna šta će se dalje dešavati jer je “postupak pred Specijalizovanim većima u tajnosti baš zbog propusta u Haškom tribunalu u vezi sa zaštitom svedoka”.

“Svakako potez Ramuša Haradinaja smatramo politički odgovornim potezom i ono što bih ja volela da ovde istaknem jeste da je on pozvan jer je u vreme događaja koji će biti predmet rada tog suda, on je u to vreme bio komandant OVK i on je u tom svojstvu pozvan kao osumnjičeni pred tim sudom”, izjavila je Žanić dodavši da će Fond pratiti rad Suda i blagovremeno obaveštavati o svemu.

Komentarišući to što nije jasno za šta bi se mogao eventualno sumnjičiti Haradinaj, pošto je već oslobođen od Haškog tribunala, ona ističe da ono za šta je suđeno Haradinaju pred Haškim tribunalom ne može ponovo da bude osuđen zato što je pravno pravilo da se ne može ista osoba za ista dela optužiti dva puta.

Podsetila je da se mandat Specijalizovanih veća razlikuje od mandata Haškog tribunala, jer se odnosi konkretno na zločine počinjene u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000., odnosno za one zločine koji se nalaze u izveštaju Saveta Evrope.

“Ja do sada i niko od nas, nema pristup dokumentaciji kojom raspolaže Specijalizovano tužilaštvo, niti sam u javnosti videla bilo koji dokument, niti svedočenje žrtve koja bi opužila Ramuša Haradinaja”, izjavila je ona.