Bota

Sarkozy paraqitet në gjyq për korrupsion

Ai u quajt presidenti “bling-bling” për ato që shumë në Francë i shihnin si shijet e tij bujare – por tani Nicolas Sarkozy po përballet me realitetin e zymtë të një salle gjyqësore pa shpirt.

Ai ka shkuar në gjyq i akuzuar për korrupsion dhe ndikim, përkatësisht gjoja përpjekjet për të korruptuar një gjykatës në këmbim të informacionit në lidhje me një hetim në financat e partisë së tij, raporton bbc.

Sarkozy është ish-presidenti i parë në Francën moderne që shfaqet në bankën e të akuzuarve. Ai udhëhoqi Francën nga 2007 në 2012.

Sidoqoftë, paraqitja e parë në gjykatë ishte e shkurtër. Seanca u pezullua pas 30 minutash – deri të enjten – sepse një figure kryesore në çështje, ish gjyqtari i lartë Gilbert Azibert, ka kërkuar të bëjë një ekzaminim mjekësor.

Ai është 73 vjeçar dhe nuk u paraqit në bankën e të akuzuarve me të akuzuarin e tij – Sarkozy, 65 vjeçar dhe ish-avokatin e ish-presidentit, Thierry Herzog. Ekziston një pikëpyetje mbi procedurat gjyqësore për shkak të pandemisë.

Gjyqi është vendosur të zgjasë deri më 10 dhjetor. Nëse shpallet fajtor, Sarkozy mund të përballet me një dënim me 10 vjet burg dhe 1 milion euro gjobë. Një tjetër ish-president i krahut të djathtë, Jacques Chirac, iu dha një dënim me dy vjet burg me kusht në vitin 2011 për devijimin e fondeve publike dhe abuzimin me besimin e publikut. Veprat datojnë që nga koha si kryebashkiak i Parisit. Por ai nuk u paraqit në gjyq, për shkak të shëndetit të keq. Ai e mohoi keqbërjen.