SRB-BIH

Saramati: Objekat u Kuksu koji su specijalne snage spomenule u optužnici protiv Shale, služio je samo kao sabirno mjesto za vojnike OVK-a

Belgijske vlasti su 16. marta 2021. godine uhapsile bivšeg pripadnika OVK Pjetëra Shalu i prebacile ga u Hag 15. aprila 2021. godine, nakon zahteva za saradnju u sprovođenju naloga za hapšenje i naloga za premeštaj koje su izdale Specijalizovane komore Kosova, Izvještava Gazeta Sinjali

Kako izveštava Specijalni izveštaj, zločini za koje se Shala tereti počinjeni su približno između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godine, nad osobama zatočenim u fabrici metala u Kukesu (Albanija), koje je navodno koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Bivši komandant 128. brigade OVK Ruzhdi Saramati danas živi u Prizrenu.

On kaže za RTV Dukagjini kako je OVK preuzela ovaj objekat u Kukesu, koji je kasnije služio kao okupljalište mladih vojnika.

“Nakon izdavanja naređenja za opštu mobilizaciju u OVK, taj objekat služio je kao okupljalište mladih vojnika. “Znali smo vlasnika objekta i iz tog razloga smo tražili objekt”, rekao je.

Saramati govori o aktivnostima koje je OVK sprovodila u tom objektu i da ih isti sada spominje Specijalni sud u optužnici protiv Pjetëra Shale.

“U tom objektu su se obučavali novi vojnici. Nosili su uniforme, bili informirani i naoružani. “Zatim su prebačeni u drugi centar za obuku.”

Međutim, Specijalno tužilaštvo u svojoj optužnici tvrdi da su se u ovom objektu obavljale potpuno različite aktivnosti.

Specijalni sud potvrdio je optužnicu protiv Pjetër Shale za zločine počinjene u ovom objektu.

Međutim, za Saramata ovi navodi ne stoje i on kaže da je to isto rekao i pred Specijalnim istražiteljima kao svjedoci.

Bivši komandant OVK kaže da mirni ljudi poput pripadnika OVK teško mogu postati kriminalci. / Gazeta Sinjali /