SRB-BIH

“SAD REŠENE DA SE DIJALOG NASTAVI I POSTIGNE KOMPROMIS”

Direktor Centra za spoljnu politiku u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je za Radio Kosovo2 program na srpskom jeziku da se nakon sastanka predsednika Vučića i državnog sekretara Pompea pokazuje rešenost SAD da se dijalog što pre nastavi i dovede do kompromisa.

Uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine biće ojačana u narednom periodu izjavio je Dragan Đukanović, dodajući da su SAD pokazale jasnu rešenost da do procesa dijaloga dođe. On podseća da je dijalog Beograda i Prištine u fokusu interesa SAD.

„Ja bih podsetio da je prošle godine negde u decembru u nekoliko pisama koje su američki zvaničnici slali vlastima u Prištini napomenuto da je okončanje djaloga Beograda i Prištine zapravo nešto što je strateški interes SAD. Mislim da se sada to definitivno realizuje i da one s tim u vezi insistiraju da što pre dođe do nastavka i što pre dođe do nekakvog rešenja, koje bi podrazumevalo neku meru kompromisa između dve strane“, rekao je Đukanović.

Upitan koliko je predlog o razgraničenju danas u igri, nakon što je državni sekretar Pompeo naveo da Srbija i Kosovo treba da postignu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, Đukanović kaže da je veliki broj opcija na stolu.

„Mislim da se to pitanje prenaglašava i da je upravo to možda blokiralo ceo proces. Bitno je da dođe pre svega do pune deblokade ovog procesa a tek onda se krene u neku vrstu konkretnih rešenja“, ističe Đukanović.

Prema oceni Đukanovića, nastavak dijaloga zavisi od sastava budućeVlade Kosova i njenog odnosa prema zahtevima SAD i EU.

„Sve zavisi od toga kako će se zapravo formirati nova kosovska vlast nakon predstojećih izbora. Ukoliko ona bude pokazivala izvesnu meru kooperativnosti prema SAD i EU i dođe do pune deblokade procesa onda se može realno očekivati da nastavak dijaloga bude pred sam kraj ove ili početkom naredne godine“, kaže on.

Ističući da je do sada u procesu dijaloga mnogo veći pritisak bio na prištinsku stranu zbog zahteva da se ukinu ili privremeno suspenduju takse, kada se to ostvari on očekuje da se pritisak međunarodne zajednice „razlije na obe strane“.

Đukanović ističe da će EU ostati medijator i neko ko predvodi dijalog između Prištine i Begrada, ali će uloga SAD jačati.

„Svakako ne treba zaboraviti činjenicu da će SAD kao i do sada imati prilično jaku ulogu u procesu kroz uticaj na obe strane. Tako da mi se čini da je najvažnije u ovom trenutku da dođe do minimalne saglasnosti između EU i SAD oko temeljnih principa budućih razgovora, što bi zapravo osiguralo i uspešan nastavak“, ocenjuje Đukanović. 

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483