SRB-BIH

SAD: Razmišljamo o zabrani upotrebe aplikacije TikTok!

Sjedinjene Države razmatraju zabranu TikToka i drugih aplikacija iz Kine zbog brige o nacionalnoj sigurnosti, izjavila je u intervjuu u ponedjeljak državni tajnik Mike Pompeo novinarki Fox News Laura Ingraham.

„Trebali biste znati da ovo pitanje shvaćamo vrlo ozbiljno. To sigurno vidimo “, rekao je Pompeo odgovarajući na pitanje Ingrahama hoće li SAD razmotriti zabranu upotrebe kineskih aplikacija za društvene mreže dan nakon što je Indija – najveće tržište TikTok-a izvan Kine – zabranila gotovo 60 kineskih aplikacija, uključujući TikTok, nakon sukoba na granici.

“S obzirom na kineske aplikacije na telefonima ljudi, mogu vas uvjeriti da će Sjedinjene Države dobiti to pravo, Laura”, kazao je Pompeo. “Ne želim da se pojavim pred predsjednikom, ali to je nešto što razmatramo”.

Na pitanje trebaju li Amerikanci preuzeti TikTok na svoje telefone, Pompeo je rekao: “Samo ako želite svoje privatne podatke u rukama Komunističke partije Kine.” Kao odgovor na Pompeove komentare, glasnogovornik TikTok-a rekao je za BuzzFeed News: “TikTokom upravlja američki izvršni direktor, sa stotinama zaposlenih i vodećim rukovodiocima za sigurnost, sigurnost, proizvod i javnu politiku ovdje u Sjedinjenim Državama.

Nemamo veći prioritet od promocije sigurnog i sigurnog iskustva za naše korisnike. Kineskoj vladi nikada nismo dostavili korisničke podatke, niti bismo to učinili, čak i da nas to zatraži.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.