SRB-BIH

Rusije sa Jermenijom o primjeni sporazuma o prekidu vatre

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Sergej Šojgu sastali su se u Jerevanu s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom kako bi razgovarali o provedbi sporazuma o prekidu vatre koji se odnosi na rat oko Nagorno-Karabaha.
Citirano je da je Pašinjan rekao da su Jermeni tokom rata “uvijek osjećali podršku Rusije“, uključujući ličnu “podršku” predsjednika Vladimira Putina i ruske vlade.

Ruski ministar odbrane Šojgu rekao je Pašinjanu da su ruski mirovnjaci odlučni da nadgledaju prekid vatre “pokrili gotovo čitavu teritoriju” azerbejdžanskog otcepljenog regiona Nagorno-Karabah od postizanja sporazuma o prekidu vatre 10. novembra. posredovala Rusija.

Ukupno su postavljena 23 kontrolna punkta.Nadgledamo put do Stepanakerta“, rekao je Šojgu, misleći na najveći grad u Nagorno-Karabahu, koji ima najveće etničko armensko stanovništvo.

Naš glavni cilj je spriječiti krvoproliće“, rekao je Šojgu armenski premijer Pašinjan.

Narednih dana očekuje se da ova delegacija visokih ruskih zvaničnika boravi u Bakuu, Azerbejdžan.

Posjeta ruske delegacije uslijedila je nakon što je dan ranije predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev objavio da su trupe vratile kontrolu nad okrugom Agadam, smještenom sjeveroistočno od Nagorno Karabaha. Osvajanje ovog okruga dio je sporazuma o prekidu vatre.

Agdam i sedam drugih azerbejdžanskih okruga u i oko Nagorno-Karabaha okupirali su etnički jermenski separatisti koji su se borili s azerbejdžanskim snagama od ranih 1990-ih.

Prema sporazumu uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan će preuzeti kontrolu nad sedam regija, kao i teritorijama koje su azerbejdžanske snage uspjele zauzeti u borbama započetim 27. septembra.

U borbama koje su trajale šest tjedana, azerbejdžanske snage uspjele su zauzeti četiri regija.