OPINION

Rojet e këso Kosove

Në Kuvendin e Kryepeshkopit të Kishës Serbe, u konkludua se Kosova as nuk duhet të njihet dhe as të ndahet, por shteti aktual duhet të ruhet dhe të “presë për një kohë më të mirë”.

Nëse gjendja e tanishme është e tillë që duhet të ruhet, pse të presësh kohë më të mirë? Pse konkludimi se Serbia nuk mund ta njohë shtetin e Kosovës, kur nuk i kërkohet Serbisë  nga askush? Dhe se Kosova nuk duhet të ndahet, sepse vendimi i Këshillit të Sigurimit të OKB-së është se nuk ka ndarje të Kosovës, as bashkimi i saj me Shqipërinë? Me sa duket, duke trokitur në derën e hapur, Kuvndi  i dërgoi një mesazh autoriteteve për të mbyllur të gjitha dyert për marrëveshjet e Kosovës, sepse “vendi i shenjtë serb” nuk mund të negociohet.

“Serbia  pa Kosove është një trup pa kokë”, -u  tha në Kuvend.

Nëse vërtet, historia mësues i jetës, shekulli pas ne na kujton se Kisha Serbe është ndër autorët e tragjedive më të mëdha kombëtare dhe shtetërore. Në kryqëzimet fatale, ajo sakrifikoi popullin serb në “mbretërinë e qiellit” dhe e shtyu atë në vdekjet më të mëdha dhe të panevojshme.

Përcaktimi për vdekje , si detyrimi suprem i popullit serb, u përmblodh më 27 mars 1941 në thirrjen për vetëvrasje: “Më mirë se një skllav”. Dhe kemi fituar shkatërrimin e shtetit, gjenocidit ustash, luftës civile në popullin serb, diktaturën dhe krimet e komunistëve pas “fitores”.

Dy dekada më parë, Kisha serbe, në emër të “Mbretërisë së Qiellit”, mbështeti fanatikisht vendimin e Sllobodan Millosheviçit për të shtyrë Serbinë në luftën e Kosovës me aleancën e NATO-s, forcën më të madhe ushtarake në historinë e botës. Ne morëm bomba, vdekje, shkatërrim, kapitullim të pakushtëzuar,largimin e shtetit të Serbisë nga Kosova dhe Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të miratuar nën Kapitullin e Shtatë të Kartës së Kombeve të Bashkuara. Ne gjithashtu morëm vulën e shtetit të plaçkitësve.

Kisha serbe as që mendon të njohë dhe të pendohet për mëkatin e saj të meritës për rënien e Kosovës, as nuk u përpoq  që llogarinë për humbejn e Kosovës tia adresojë   Slobodan Millosheviçin. Në vend të kësaj, lau duart,  humbjen e saj e shpalli fitore, ndërsa humbjen e Kosovës për “kushtin që duhet të mbajmë” deri në kohën e shkatërrimit të Perëndimit Heretik dhe triumfit të “Nënë Rusi” ortodokse.

Për shkak të paraqitjes në “mbretërinë e qiellit”, perandoria e vdekjes dhe zhdukjes, kryepeshkopi nuk është i interesuar nëse, kur të vijë koha, që ata e presin , në Kosovë do të ketë ndonjë serbë, dhe çfarë do të bëhet,  çfarë duhet të jetë me vetë Serbinë, nëse dëgjojnë zërin e “nënës Kishë “dhe, për shkak të” mbretërisë së qiellit “, hynë  në luftën ekonomike, zhvillimit dhe të civilizimit me Evropën, Amerikën dhe gjithë botën demokratike. Kisha nuk përballon këtë kataklizëm. Ajo po përgatitet për të. Në Kuvend , ata vendosën të forcojnë pabarazitë në shpërndarje, që priftërinjtë të jenë me qindra mijëra serbë që largohen nga Serbia dhe ikin,  jo as në Rusi, Kinë, Indi, Surinam ose Burundi, shtetet që na “mbrojnë sovranitetin tonë mbi Kosovën “, Por kërkojnë  lumturi në vendet që njohin pavarësinë e Kosovës.

Në dokumentin, Ahtisaari, të cilin shqiptarët e Kosovës, nën presion të fortë nga Uashingtoni, e pranuan, shkruan se “të gjitha kishat, manastiret dhe pronat e tyre në Kosovë janë pronë e Kishës Ortodokse Serbe, me seli në Beograd”.  Shkruan në këtë dokument dhe se rreth tridhjetë e nëntë kisha dhe manastire serbe në Kosovë duhet të jenë zona të mbrojtura, në të cilat shqiptarët nuk mund të vendosen në to. Asambleja e Peshkopit nuk merrej me këtë. Ai nuk i ka kërkuar autoriteteve në Prishtinë të diskutojnë ose të bien dakord për krijimin urgjent të zonave të mbrojtura rreth kishave dhe manastireve serbe. Gjendja  aktual, kur ato ishuj të  kishës nuk ekzistojnë, është e nevojshme të ruhen.

Për nëntë dekada, Kisha  serbe  kundërshton  kalendarin serbtë Milutin Milankoviq, edhe pse u pranua në Këshillin e Vaseljës të vitit 1923. Ajo pranoi dhe tërhoqi pranimin e saj, sepse kalendari i Milankoviçit, i vetmi i saktë në shekujt që po vijnë, aktualisht përkon me kalendarin gregorian. Të gjitha kishat ortodokse, përveç asaj serbe dhe ruse, llogarisin kohën sipas kalendarit serb të shkencëtarit serb. Prandaj Mbreti Aleksandri erdhi në konflikt me Kishën Serbe.  As ai nuk nuk mund të kuptonte  as peshkopët e saj. Do të pranojnë kalendarin serb, iu përgjigjën Aleksandrit, vetëm nëse e njehë edhe  Kisha Ruse.

Aleksandri  do të paralajmëronte se do ta thyejë këtë verbëri, derisa të prishte. Fatkeqësisht nuk erdhi.

Edhe sot, kaq shumë dekada pas vrasjes së burrështetasit më të madh në historinë e serbëve, Krishtlindjet dhe Pashkët, i festojmë me kalendarin e paganëve Julius Cezar dhe Kisha Serbe predikon që në Moskë , jo në Beograd, duhet të vendoset  për Kosovën.

Ai është autor i Lëvizjes për Ringjalljen Serbe dhe ish-kreu i diplomacisë