SRB-BIH

Rezultat Podujeva, pokazatelj kretanja biračkog tijela na Kosovu

Nedjeljni izbori za gradonačelnika u Podujevu pokazali su slom jednog od posljednja dva uporišta koja su ostala Demokratskom Savjezu (LDK). Nedžmi Rudari, kandidat ove stranke, uspio je osigurati samo 35,9 posto glasova, dok je Špejtim Bulići iz Pokreta Vetëvendosje (LVV) uspio proći bez drugog kruga, osiguravajući 51,6 glasova, izvještava KOHA.
Nakon ovog gubitka, LDK ima samo još jednu općinu u kojoj nikada nije doživjela gubitak – Istok, rodno mjesto svog istorijskog vođe, Ibrahima Rugove.

Trka u Podujevu više se doživljava kao bitka na centralnom nivou, jer je nakon martovskih događaja ova opština bila idealno poprište za sukob Aljbina Kurtija i Agima Veljiua.

Aljbert Krasniči iz organizacije “D Plus” primijetio je da se biračko tijelo značajno kreće.

“Bilo je to više nadmetanje za centralni nivo i za projekciju koja se može vidjeti u rezultatima političkih stranaka općenito, dodajte ovdje činjenicu da je LDK kao bastion imala Općinu Podujevo i gubitak s vrlo lošim rezultatom u Opština je poruka da postoji kretanje biračkog tijela i LDK mora ovu poruku shvatiti ozbiljno,” rekao je Krasnići.

Krasnići je smatrao da je rezultat Podujeva pokazatelj da je LVV daleko ispred ostalih stranaka.

“Prolazimo kroz cikluse promjena političkih stranaka. Bio je to Rugova. Došao je Thači. Sada je Kurti. “I što je duže pokret Vetëvendosje u opoziciji, to se više može dalje jačati,” rekao je.

“Neophodan je uspon Pokreta Vetëvendosje da dođe na vlast, da bi tada imao neophodan pad i da padne ta izborna moć.”

Novi gradonačelnik Podujeva takođe je zastupnik, a sa govornice Skupštine u ponedeljak se zahvalio ljudima Lapa na glasanju. Tamo je ugrizao ministra infrastrukture za projekte realizovane tokom kampanje, koji nisu vraćeni LDK-u glasovima.

“Ne bismo smjeli zaboraviti maksimalno zalaganje, posebno ministra Abrashija, koji je u tom vremenskom periodu kroz razne asfalte s ta dva centimetra asfalta odradio izvanredan posao i relativno puno pomogao radu lokalnih institucija za sutra.” , rekao je Bulići.

LDK je prihvatio gubitak bastiona. Ali u ovoj stranci krivica je riješena na lokalnom nivou.

Predsjednik Isa Mustafa primio je u ponedjeljak na sastanku s premijerom Avdullahom Hotijem i članovima parlamentarne grupe stranke koju vodi. Nakon sastanka priopćeno je da se raspravljalo samo o Zakonu o ekonomskom oporavku koji vladajuća koalicija do sada nije mogla donijeti u Skupštini, zbog nedostatka glasova.

Arben Gashi, predsedavajući poslaničke grupe LDK, takođe je govorio o gubitku u Podujevu.

“Očigledno je u tom procesu došlo do prekida s biračkim tijelom i vidjet ćemo gdje su problemi i ti će problemi biti uklonjeni”, rekao je.

“Ono što možemo reći u ovoj situaciji je da imamo izborni rezultat koji je potvrđen i za koji ćemo svaki preuzeti svoju odgovornost sa svoje tačke gledišta i iz javnog i političkog prostora koji ima.”

E, Aljbert Krasnići smatra da rezultat Podujeva nije lokalni problem i da je predviđanje koje je dao jeste da LDK ne može izdržati bez obraćanja odgovornosti u svom rukovodstvu.

“Biće dovoljno samo nekoliko simboličnih imenovanja, ali to bi trebalo biti od šefa, od predsedavajućeg, od rukovodstva stranke i šire”, rekao je Krasnići.

“Ove ličnosti koje su dugo u ovom političkom entitetu trebali bi zamijeniti ljudi koji su popularniji, posebno među mladim glasačima.”

Prijevremeni izbori za gradonačelnika održani su u Podujevu, jer je to mjesto ostalo upražnjeno od početka februara, kada je Agim Veljiu postao ministar unutarnjih poslova u Vladi na čelu s Albinom Kurtijem. Nakon šest tjedana na funkciji, Veljiu je otpušten. To je dovelo do toga da je LDK napustio vladu i sa opozicionim strankama srušio vladu Vetëvendosje. A izborima u Podujevu, LDK je izgubio uporište koje je imao 20 godina.

Iako promatrači političkih zbivanja kažu da rezultati u Podujevoj pokazuju da se biračko tijelo značajno kreće, LDK je priznao gubitak uporišta, ali za to optužio lokal.