Bota

Renditja e pesë ushtrive më të fuqishme në botë

Fushat e betejës mund të krahasohen me një skenar në transformimin e përhershëm: terreni, bimësia dhe klimat ndryshojnë, në shkallën me të cilën përparon edhe teknologjia e aplikuar në industrinë e luftës.

Për këtë arsye, qeveritë që duan të jenë konkurruese në garën e luftës duhet të mbajnë një fluks të vazhdueshëm investimesh për të vazhduar trajnimin e burrave të tyre, armët dhe teknologjinë më vdekjeprurëse.

Bazuar në rreth 50 kategori duke filluar nga fuqia ushtarake, financat, deri në logjistikë dhe gjeografi, këtu janë pesë ushtritë më të fuqishme në botë, transmeton Telegrafi.

Pozicioni numër 1: Shtetet e Bashkuara

Nuk duhet të befasojë askush të dijë se Shtetet e Bashkuara ruajnë vendin e parë si fuqi e padiskutueshme ushtarake në botë, sipas Global Firepower.

Vendi ka më shumë njësi ajrore se çdo vend tjetër në planet, me 2,085 aeroplan luftarak, 967 helikopterë sulmi, 945 transportues dhe 742 aeroplan të dedikuar për misione speciale. Përveç kësaj, ajo gjithashtu tejkalon pjesën tjetër të konkurrencës së saj me 39.253 kamionë të blinduar, 91 shkatërrues dhe 20 transportues aeroplanësh.

Kësaj i shtohen rreth 1,400,000 ushtarë aktiv dhe një buxhet ushtarak në vitin 2020 prej 750,000,000,000 dollarësh.

Pozicioni numër 2: Rusia

Rusia, ushtria e së cilës ka qenë e përfshirë në konfliktet në Siri dhe Ukrainë vitet e fundit, ka më shumë tanke se çdo vend tjetër në botë: me 12.950, ajo ka sa dyfishi i Shteteve të Bashkuara. Përveç kësaj, Rusia ka një ushtri prej 1.013.628 ushtarë aktiv, 27.038 automjete të blinduara, 6.083 njësi artilerie dhe 3.860 raketa.

Rusia ka 873 aeroplanë luftarakë dhe 531 helikopterë sulmi; ndërsa në ujë ka 62 nëndetëse dhe 48 anije luftarake. Buxheti i vlerësuar për këtë vit, sipas Global Firepower, është 48,000,000,000 dollarë.

Pozicioni numër 3: Kina

Kina, e cila renditet e treta në listë, është bërë një kundërshtar në rritje për Shtetet e Bashkuara, gjithashtu në çështjet ushtarake. Fuqia komuniste ka një personel aktiv të vlerësuar prej 2,183,000, më i madhi në botë.

Kina ka qenë duke ndërtuar Marinën e saj vitet e fundit ndërsa u përfshi gjithnjë e më shumë në mosmarrëveshjet territoriale në Detin e Kinës së Jugut. Sot, ajo ka 74 nëndetëse, 52 fregata dhe 36 shkatërrues, sipas Global Firepower.

Në tokë, Kina ka 33,000 automjete të blinduara dhe 3.500 tanke. Forca Ajrore e saj ka grumbulluar 1.232 aeroplan luftarak dhe 281 helikopterë sulmi.

Vlerësohet se Kina do të shpenzojë 237,000,000,000 dollarë për forcat e saj të armatosura në vitin 2020.

Pozicioni numër 4: Indi

India, e cila ka qenë e përfshirë në një konflikt të zgjatur territorial me Pakistanin mbi rajonin e Kashmir, ka rreth 1,444,000 njerëz që shërbejnë në mënyrë aktive në forcat e tij të armatosura.

Global Firepower thotë se vendi ka 4,292 takne, rreth 4,060 njësi artilerie dhe 538 aeroplanët luftarakë.

Vlerësohet se India do të shpenzojë 61,000,000,000 dollarë për ushtrinë e saj këtë vit.

Pozicioni numër 5: Japoni

Me një personel ushtarak aktiv të vlerësuar prej 247.160 njerëz, ky vend aziatik zotëron vetëm një pjesë të stafit të Koresë së Veriut të paqëndrueshëm, por e përbën atë me armët e tij ultra të azhurnuara.

Japonia ka 152 aeroplan me mision special, më shumë se çdo vend tjetër në botë, përveç Shteteve të Bashkuara. Sipas statistikave Global Firepower, Japonia gjithashtu ka një flotë detare të frikshme me 40 shkatërrues.

Për më tepër, ajo ka 3,130 automjete të blinduara, 1.004 tanke dhe 119 helikopterë sulmi.

Vlerësohet se Japonia do të shpenzojë 49,000,000,000 dollarë për forcat e saj të armatosura në vitin 2020. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.