SRB-BIH-HR

Redžepi primila predstavnike NDI: Prioritet kabineta je upošljavanje zajednica u javnim institucijama

Sastanak održan 17.06.2021 u kabinetu zamjenice premijera Kosova Emilije Redžepi i predstavnika američkog nacionalnog demokratskog instituta ogranak na Kosovu iz Vašingtona. Foto kredit: Emilija Redžepi

Zamjenicu premijera Emiliju Redžepi i članove kabineta posjetili su predstavnici američkog demokratskog instituta (National Democratic Institute Kosovo) na čelu sa izvršnom direktoricom Nancy Soderberg i višim saradnicima u ovoj američkoj organizaciji koja promovira vrijednosti i vizije demokrata iz SAD a bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt (MADELEINE K. ALBRIGHTje inače predsjedavajuća borda direktora. Inače zamjenica premijera Redžepi je sa NDI Kosovo i u proteklom političkom angažmanu kao zastupnica u Skupštini Kosova imala odličnu saradnju. I istakla da je sastanak u otvorenom razgovoru istaknuta brojna pitanja:

  • Poštivanja prava nevećinskih zajednica,
  • Bezbjednosna situacija i integrisanosti zajednica,

Kao i o izazovima sa postojećem zakonodavstvom i vladavini zakona, ali i konstantnom nedovoljnom broju žena kandidiranih za pozicije za gradonačelnice opštine na predstojećim lokalnim izborima ali i brojna druga pitanja uključujući i blitu 100-tinu dana rada u vladi zamjenice premjera Redžepi. Takođe je izrazila planove da i dalje sarađuju na mnogim projektima sa posebnim aspektom na Zakonom o zastupljenosti nevećinskih zajednica u javnim institucijama, što je jedan od bitnih prioriteta njenog kabineta a praktično i svih nevećinskih zajednica na Kosovu. /Kosova.info.