Srpski

Redžep Kamberi izabran za predsednika Građanske Inicijative Gore – GIG

Dana 20.06.2020 u Dragašu održana je peta izborna skupština Građanske Incijative Gore – GIG Dragaš. Sednicu je otvorio G-din. Servet Ahmeti ukratko predstavio izborni proces i ostale tehničke detalje. Pozvao prisutne da minutom ćutanja i /ili fatihom u znak poštovanja prema životu i delu pokojnog predsednika GIG-a prof. Murselja Haljiljija odaju poštu.

Čime je zvanično otvorena peta izborna skupština uporkos izazovu pandemije COVID-19 u sali Skupštine Opštine Dragaš uz poštovanje svih pravila socijanog distanciranja i mera zaštite. I nastavljen kontinuitet od dve decenije političkog života jedne od najstarijih političkih partija na kojoj je jednoglasno za predsednika izabran G-din. Redžep Kamberi, aklamacijom bez ijednog glasa protiv na mandat od četiri godine.

Prisutnima se obratio Redžep Kamberi koji je predstavio buduće ciljeve, agendu i podsetio na predhodne izazove i uspehe kao i istakao da GIG kao jedna od nastarijih političkih subjekata nastavlja svoju borbu za prava Goranaca i decentralizaciju. Sa skupštinske govornice šaljemo jasnu poruku da su Goranci/ke autohtoni narod sa svojom kulturom i tradicijom jedinstveni i da će se u narednom periodu jos više zalagati. I nećemo dozvoliti da nama upravljaju neformalni centri moći nego ćemo biti glas naroda kao što je to i do sada bio to slučaj.

Podpredsednik GIG-a G-din. Deir Jelmazi u veoma nadahnutom i emotivnom govoru prisutnima se obratio i pozdravio goste i člana CIK-a, i svima zahvalio na podršci. I konstatovao da ako je išta vredelo u ovoj Gori to je bilo ostati verni Gori i GIG-u. Podesetio prisutne na lik i deo pokojnog predsednika Murselja Haljiljija. I dodao da moramo ostati dosledni da bi sačuvali Goru i Gorance na ovim prostorima sa punom odgovornošću. I nastavak borbe za decentralizaciju. I otvoren poziv za saradnju sa međunarodnom zajednicom radi poboljšanja socio-ekonomskog stanja zajednice. Uvereni u ispravnost naše misije ostajemo verni politici i misiji GIG-a kao i do sada.

Sefer Tudžari ispred Pokreta za Goru:
GIG može da se ponosi svojim dugim periodom postojanja i to je privilegija, poštujemo i cenimo vašu programsku orjentaciju i vaš trud na političkoj sceni kao i vaše strateške ciljeve koji su podudarni sa našim. Jer su prožeti zalaganjem i borbom za dobrobit goranske zajednice na čemu neprekidno istrajavate. Imali ste izvrsne lidere i novom rukovodstvu želimo da nastavi putem predhodnih lidera i da uspete u daljoj borbi zajedno sa nama.

Posle izbora za Predsednika prisutnima se obratio G-din. Redžep Kamberi i posle zahvale za izbor na mesto Predsednika između ostalog rekao uz reči da mu je čast da bude četvrti Predsednik najstarije Goranske političke partije što je velika čast ali i odgovornost. Prioritet očuvanje Gore i Goranstva na ovim prostorima što je naša ideja vodilja. Objasnio je da je pitanje decentralizacije krucijalno kao preduslov za formiranje opštine Gora. I da je GIG spremnan u ovom smeru da razgovaramo sa svim goranskim partijama sa srodnim programima kao što je Pokret za Goru ali i ostale nevladine organizacije jer samo zajedno udruženi i složni možemo doći do tog cilja. Da ne bi dozvolili političkim saboterima da nam onemoguće ostanak na našim vekovnim ognjištima. Svesni ekonomske situacije mi ćemo težiti da tu ideju sprovedemo u delo. Gde će Goranci odlućivati ali i snositi odgovornost za politiku koju budu vodili. Predsednik GIG-a je poručio za kraj: Nećemo biti partija koja će slepo slušati i sprovoditi odluke raznih centara moći, posebno ne neformalnih. GIG će kao i do sada biti partija koja će slušati glas naroda, glas Goranaca i svoju politiku bazirati u skladu sa interesima Gore i Goranaca ali i svih onih koji se drugačije osećaju a vezani su za Goru. Hvala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.