SRB-BIH

“RECIPROCITET U TRGOVINSKIM ODNOSIMA SA SRBIJOM I BIH”

Narednog meseca se navršava godinu dana od kako je Vlada Kosova uvela taksu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tim povodom predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ističe da će u trgovinskim odnosima sa ovim državama taksa biti zamenjena recipročnim merama.

O reciprocitetu sa Srbijom je govorio i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti koji je najavio da će sa Sarajevom u novembru započeti razgovore o rešavanju pitanja takse.

“Stupićemo u direktne razgovore sa Sarajevom i na taj način ćemo naći najbolje rešenje za saradnju naše dve države. Sa našim ekonomskim ekspertima i stručnjacima međunarodnog prava i međunarodnih odnosa pokušaćemo da nađemo kreativno rešenje. Nije dobro da sve ispričamo jer ne znamo detalje buduće saradnje, ali saradnje između Prištine i Sarajeva mora biti”, istakao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je napomenuo i da nova kosovska vlada nikada neće staviti “Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu”, dodajući da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da počnu i pre izbora u Srbiji naredne godine.

U Privrednoj komori Kosova nisu upoznati sa izjavom Aljbina Kurtija, ali navode da su za uvođenje recipročnih mera.

“Gledamo da bude reciprociteta, šta nam daju Bosna i Srbija mi ćemo njima dati, ono što oni ne daju nećemo ni mi dati, to se uglavnom odnosi na trgovinske odnose”, precizirao je predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići.

Srbija je do uvođenja takse na Kosovo godišnje izvozila robu u vrednosti od oko 450 miliona evra, dok je uvoz iz BiH iznosio oko 80 miliona. S druge strane, kosovski izvoz u Srbiju je iznosio oko 20 miliona evra, a u BiH oko 9 miliona. Trenutno Kosovo svakodnevno iz Srbije uveze robu za million evra manje u odnosu na period pre uvođenja ovih mera. Vlada Kosova je 21. novembra 2018. godine, kako je tada navedeno, uvela dodatno oporezivanje na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.