EKONOMI

Qeveria pritet të shkarkojë Bordin e Telekomit

Qeveria e Kosovës pritet ta shkarkojë Bordin e Telekomit në mbledhjen e ardhshme të saj. Propozimi i ministres Rozeta Hajdari është bazuar në performancën e dobët, keqmenaxhimin dhe aferat korruptuese në të cilat ishte përfshirë ky bord që nga fillimi i emërimit.

Ministria e Zhvillimit Ekonomik pritet që shumë shpejt të shkarkojë nga detyra Bordin aktual të Telekomit të Kosovës.

Në fakt, propozim-shkarkimi tashmë është shkruar dhe pritet që t’i dorëzohet Qeverisë së Kosovës, në një nga mbledhjet e ardhshme, pasi vendimi i takon asaj si aksionare e vetme e Telekomit.

KOHA merr vesh nga burime të afërta me zhvillimet se arsyetimi i Qeverisë do të fokusohet në tri çështje.

Fillimisht në performancën e dobët të Bordit e sidomos rënien e kapitalit të kësaj ndërmarrjeje në 2 vjetët e fundit.

Pikë tjetër është edhe keqpërdorimi i detyrës zyrtare, që është evidentuar në raportet e brendshme dhe të jashtme të auditimit.

Si pikë referimi do të jenë edhe raportimet e mediave për shumë afera korruptuese dhe nepotizëm, e këtu përmenden ndikimet e Bordit për punësimin e familjarëve të tyre e edhe të politikanëve kryesisht të AAK-së, Nismës e PDK-së.

KTV-ja për këtë ka pyetur edhe ministren Rozeta Hajdari, e cila nuk e ka mohuar këtë informacion, por ka thënë se aktualisht është e zënë me çështjen e CEFTA-s.

Megjithatë, ende mbetet e paqartë nëse Bordi do të zëvendësohet me personat e tjerë që kanë qenë në listë apo do të zgjidhet i ri nga fillimi.

Aktualisht Bordi i Telekomit udhëhiqet nga Besa Shatri-Berisha, e cila është bashkëshortja e deputetit të AAK-së, Bekë Berisha, Sead Ujkani, Skender Hoti, Shkelzen Ibrahimi dhe Suzana Andjelkoviq.

Në të kaluarën pjesë e Bordit ishin edhe Fidel Krasniqi, i cili kishte dhënë dorëheqje me pretendimin për të marrë menaxhimin e Telekomit, pas dorëheqjes së Gent Begollit. Madje Krasniqi ishte përfshirë në një konfrontim verbal me kryeshefin aktual të Telekomit, Bedri Istrefin.

KTV-ja kishte raportuar se si Krasniqi kishte kërkuar që t’i sigurohej një zyrë dhe një post brenda Telekomit pasi kishte mbetur pa punë kur dha dorëheqje nga Bordi pasi i ishte premtuar pozita e kryeshefit.

Në Bord, për disa kohë, ishte edhe Muhamet Spahiu, por sipas zyrtarëve udhëheqës të Telekomit, ai u largua nga aty 7 muaj më parë pasi ishte bërë këshilltar i ish-kryeministrit Haradinaj.

Në listën e pritjes së Bordit ka qenë edhe Armend Osaj, i cili aktualisht është zyrtari kryesor financiar në këtë ndërmarrje.

Në listën e Qeverisë së kaluar për anëtarë të Bordit të Telekomit, në pritje janë Arsim Gosalci, Enis Berisha, Kujtim Xhelili, Qemajl Ahmeti dhe Genc Rraci.

Kohavisioni gjatë dy vjetëve të fundit ka raportuar për dhjetëra keqpërdorime, afera korruptuese e punësime familjare të kryera nga anëtarët e Bordit të Telekomit.

Në mesin e raportimeve ishin edhe ajo kur ish-anëtari i këtij Bordi, Osman Ejupi, kishte punësuar 4 fëmijët e tij në Telekom.

Në punësime familjare u përfshinë edhe anëtarët e tjerë, si dhe vetë kryetarja e Bordit, Besa Shatri-Berisha.