Bota

Pse Koronavirusi vret më shumë në disa vende e më pak në disa të tjera?

Koronavirusi mund të shkaktojë mpiksje vdekjeprurëse të gjakut, zbulojnë studime të mëtejshme shkencore sot.

Mjekët irlandezë zbuluan se infeksioni mund të shkaktojë ‘qindra bllokime të vogla’ në mushkëri.

Këto mpiksje më pas mund të dëmtojnë funksionin e mushkërive, për të cilën shkencëtarët thonë se është ‘padyshim’ duke shkaktuar vdekjet.

Nëse shfaqet problemi i frymëmarrjes, kjo shkakton nivele të ulëta të oksigjenit, duke bërë tendosje organeve që përfundimisht mund të dështojnë.

Studimi pason raporte nga SHBA sipas të cilave, mpiksjet e gjakut janë ndoshta përgjegjës për një “numër të madh” të vdekjeve të koronavirusit – edhe pasi një pacient të dalë nga spitali.

Studime të tjera kanë treguar mpiksje jonormale të gjakut te pacientët me COVID-19 rezulton në një rrezik të rritur ndjeshëm të sulmeve në zemër dhe goditje në tru.

Besohet se këto rreziqe po dalin në dritë tani sepse etnia luan një rol të madh në efektet e mpiksjes së gjakut.

Njerëzit kinezë kanë një rrezik më të ulët të mpiksjes së gjakut në përgjithësi, me gjasë për shkak të dallimeve gjenetike.

Kjo madje mund të ndihmojë në shpjegimin se pse koronavirusi duket të jetë më vdekjeprurës në Evropë në krahasim me vendet si Kina, thonë ekspertët.

Vdekjet për 100,000 njerëz në SHBA ishte 15.27 më 24 Prill, krahasuar me vetëm 0.33 në Kinë, sipas analizave të vdekshmërisë nga Universiteti “Johns Hopkins”.

Raporti, botuar në British Journal of Hematology, vjen pas studimit të 83 pacientëve në gjendje të rëndë me COVID-19 në Spitalin St James në Dublin.

Tetëdhjetë e një përqind ishin kaukazian, 12 përqind aziatik, gjashtë përqind afrikan dhe një përqind spanjoll.

Pacientët ishin mesatarisht 64 vjeç, dhe 80 përqind kishin kushte themelore shëndetësore.

Më shumë se një e katërta (27 përqind) u pranuan në Spitalet përkatëse gjatë sëmundjes së tyre. Në kohën e publikimit, 60 përqind ishin shëruar dhe 15.7 përqind e pacientëve vdiqën.

Mjekët matën aspekte të ndryshme të gjakut të pacientëve për të parë se sa shpejt mpikset, i quajtur testi i koagulimit.

Një tregues – i quajtur nivele D-dimer – ishin mbi intervalin normal në 67 përqind të grupit të përgjithshëm gjatë pranimit në spital.

D-dimer është një substancë e mbetur në gjak kur ka patur një mpiksje gjaku, kështu që nivelet e larta tregojnë një problem.

Pacientët që treguan rritje të aktivitetit të koagulimit të gjakut kishin më shumë të ngjarë të kërkonin pranimin e urgjencat spitalore, u zbuluan rezultatet.

Shkencëtarët sugjerojnë se koagulimi jonormal i gjakut ndodh në mushkëri posaçërisht, duke shkaktuar shumë ‘mikro mpiksje’.

“Gjetjet tona të reja tregojnë se COVID-19 është i lidhur me një lloj unik të çrregullimit të koagulimit të gjakut që është i përqendruar kryesisht në mushkëri,” tha autori Profesor James O’Donnell, hematolog konsulent në Qendrën Kombëtare të Koagulimit në Spitalin St James’s, Dublin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.