Bota

Pse japonezët, fqinjët e Kinës, nuk u infektuan në masë nga koronavirusi

Në dritën e situatës me përhapjen e koronavirusit pandemik në botë, Deutsche Welle shkruan për arsyet e suksesit të pjesshëm Japonisë, dhe vëren se masa të caktuara organizative dhe funksionale kontribuan në këtë, si dhe zakonet e japonezëve, të rrënjosura mirë në mentalitetin e tyre.

“Megjithëse ka kapacitet të bëjë 6000 teste në ditë, Japonia bëri vetëm 14,000 – 20 herë më pak sesa në Korenë e Jugut deri në javën e kaluar, e cila u godit rëndë nga pandemia e virusit koronar”, shkruan DW, duke cituar virologun Masahir Kami.LEXO EDHE:Vaksina e koronavirusit do testohet në njerëz para shtatorit

Vetëm pacientët me simptomat më të rënda ekzaminohen

Testet raportohet të mos kryhen në të gjithë vendin sepse theksi është vendosur në vendet ku shpërthen më shpesh sëmundja.

 “Kështu, për shembull, pas shpërthimit të një infeksioni në një shkollë fillore në Hokkaido veriore, u vendos që të mbyllen të gjitha shkollat ??atje dhe të shpallen një gjendje të jashtëzakonshme. Pas tre javësh, virusi ndaloi përhapjen,” tha ai.

Prirje japoneze

“Numri i vogël i testeve duhet të lejojë që pajisjet mjekësore të mbeten të disponueshme për infeksione më serioze,” tha shkencëtari gjerman Sebastian Maslow nga Universiteti i Tokios.

Njohësit e mundësive në Japoni tregojnë për disa specifika, siç është disiplinimi i popullatës, e cila zbaton rregullat e higjienës që nga foshnjëria.

Japonezët kanë tendencë të tregojnë dashuri po pau puthur, duke zvogëluar kështu rrezikun e infeksionit.

“Larja e duarve, shpëlarja e fytit me dezinfektues, por edhe veshja e maskave janë pjesë e rutinës sonë të përditshme”,citon DW fjalët nga një grua e panjohur japoneze.

Ka qenë e lehtë të kalosh në mënyrën “anti-infektive” që nga muaji shkurt, tha DW, duke shtuar se dezifektantët e duarve ishin instaluar në hyrje të të gjitha dyqaneve dhe institucioneve të tjera.

Veshja e maskave, detyrë qytetare

Theksohet se 5.5 miliardë maska ?fytyre janë përdorur çdo vit në Japoni para shfaqjes së koronës virusit. Kështu që përdorimi masiv i maskave mbrojtëse duket se ka ngadalësuar përhapjen e virusit.

Frika nga një valë tjetër e infeksionit

Kjo tregohet nga rënia e mprehtë e numrit të pacientëve në shtatë javët e fundit.

“Maska zvogëlojnë transmetimin e pikave dhe aerosoleve me materiale virale”, konfirmuan më parë pesë mjekë perëndimorë në një studim shkencor, thuhet në tekst, duke shtuar se, përveç mbajtjes së distancës nga njerëzit e tjerë, edhe larja e duarve, mbrojtja e gojës dhe hundës luajnë një rol të rëndësishëm në ngadalësimin e përhapjes së infeksionit.

Në funksion të këtij suksesi, kryeministri japonez Shinzo Abe nuk ka shpallur ende një gjendje të jashtëzakonshme në të gjithë vendin, dhe japonezët janë rikthyer në jetën e përditshme.

Shkollat ??po fillojnë ngadalë, me nxënës që ulen në distanca të përshtatshme dhe në klasa të ajrosura, ndërsa parqet e para argëtuese janë gjithashtu të hapura.

Sidoqoftë, pasi qeveria ende ka frikë nga një valë e dytë e mundshme e infektimit, vetëm shkollat ??në zonat ku nuk ka pacientë mund të fillojnë të funksionojnë në fillim të vitit të ri shkollor në ditët e para të prillit.

Manifestime më të mëdha nuk janë mbajtur ende, përfundon DW.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.