Srpski

“Propustili smo veliku šansu, plaćaćemo cenu”

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je da je Srbija propustila šansu da postigne kompromis sa Pirštinom i da će se to u budućnosti plaćati.

Govoreći o razgraničenju, kaže da je shvatio da “Srbi nikada neće prihvatiti nešto što nam je šansa i da ćemo zbog toga žaliti”

“Shvatio sam poruku naroda, bila nam je velika šansa, ali smo je propustili”, poručio je Vučić na TV Hepi.

On kaže da “ćemo zbog toga proći lošije u budućnosti”, ali da njega niko neće moći da okrivi.

“Braniću srpski narod, ali zapamtite moje reči za 20 godina: imali smo šansu, ali nismo imali dovoljno svesti i mudrosti”, istakao je Vučić.

Povodom 12 godina od nezavisnosti Kosova i poruke Majka Pompea Prištini da su suverenitet i nezavisnost Kosova garancija mira, ističe da su “nezavisnost i dobili zahvaljujući Americi i Nemačkoj”.

“Šta očekujete, da li mislite da će da promene mišljenje i da povuku to ili da Srbija može da promeni njihove stavove posle izgubljenog ratnog sukoba. Gde je tu logika”, ukazuje Vučić.

Povodom optuzbi “da je izdajnik i da je hteo da izda Kosovo”, kaže da su ćutali i sa zapada.

“Nisu rekli da ništa nije dogovoreno, za nešto što se nije dogodilo. Sve vreme govore ‘samo što nije’, a ja nisam krio od naroda ništa. Rekao sam za šta se zalažem, ali niko nije to hteo”, objašnjava Vučić.

On ističe da dogovor Srba i Albanaca nije nikome odgovarao i da nije nailazio na podrsku ni na istoku, ni na zapadu, jer taj dogovor donosi 100 godina mira i razvoja i buducnost i sigurnost za decu.

“Niko ne bi bio srećan zbog toga. Jedni, jer je za njih samo ponižena Srbija konacno resenje. Ovi drugi, kako bi mogli da uticu na Srbiju i region”, kaže Vučić.

Za one u Srbiji koji, kako kaže, nemaju nikavu politiku, koji su izgubili Kosovo i Crnu Goru, kaže da će nekoga izdati.

“Ja sam hteo kompromis. Znam da Srbi nikada to nisu prihvatali. Ja bih da slavimo život i budućnost dece. Nije prošlo, nema problema, plaćaće deca, cenu kao i svaka druga”, poručio je Vučić.

Prenosi i da je u Briselu imao jedan susret sa Aljbinom Kurtijem, prvi put ga video, ali da nisu ni o čemu razgovarali.

“Imao je svoje izlaganje koje je bilo izrazito prljavo, odvratno izlaganje protiv Srbije sa najgorim izmisljotinama”, rekao je Vučić i upitao da li ovi iz Srbije koji podržavaju Kurtija misle da je Srbija počinila genocid i tolike zlocine i da treba da odgovara.