SRB-BIH

Prije odlaska u Hag, predsednik Kosova zanemario kosovske medije, dao interviju samo za albanske medije!

Što je Hašim Tači rekao prije odlaska u Hag,

Puni intervju

Kosovski predsednik Hašim Thaci već je stigao u Hag, gdje će sutra razgovarati sa Specijalnim tužilaštvom.

Thaçi je danas otputovao u holandski grad sa aerodroma „Majka Tereza“ u Tirani. Prije odlaska dao je intervju, u kojem je pokazao kako vidi njegovo suočavanje sa Specijalnim sudom.

„Kao i svi drugi drugovi iz OVK koji su se pozitivno odazvali pozivu Specijalizovanih komora i ja sam jedan od onih koji će se odazvati. Preuzet ću potpunu odgovornost za okolnosti stvorene našim građanskim obavezama, našim ustavnim i zakonskim obvezama.

Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ta specijalizovana veća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo. Ali strateški ispravna odluka, jer nam trebaju svaka okolnost bez obzira na žrtve koje smo ranije napravili i s kojima se i danas suočavamo.

Moramo imati nepokolebljivo povjerenje u zapadni svijet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli da steknemo slobodu i neovisnost Kosova od SAD-a, NATO-a i EU, a s druge strane imali smo priliku nastaviti s NATO-om, SAD-om i EU-om.

Ili da ostane u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i ovo pitanje Specijalizovanih komora od prebačen u Vijeće sigurnosti UN-a.

Stoga, želim naglasiti da razumijem kritička mišljenja o osnivanju Specijaliziranih komora, ali i dalje čvrsto i čvrsto vjerujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke.

Na svima nama je kao drugovima i institucijama države da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost dok ponavljam da niko neće moći prepisati povijest. Kosovo je žrtva.

“Na Kosovu je došlo do genocida i etničkog čišćenja, ali suočeni smo s ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cijene slobode”, kazao je Thaçi za Top Channel.

Ali ko vodi njegovu odbranu?

“Još nisam odredio. Doprinosit ću istini, vjerujem u pravdu i doprinoseći istini mislim da i ja doprinosim pravdi. Naš rat je bio čist, i pravedan pravom bio je jedan od civilnih, naoružanih pokreta koji je kao osnovu mirnodopskog pokreta imao jedan od najuspješnijih pokreta na svijetu jer je vodio bitku protiv genocidnog aparata etničkog čišćenja i istovremeno pred režimom koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Sebrenici i šire “, naglasio je predsjednik.

Thaçijev puni intervju dat za Top Channel:

Muhamed Veliu: Gospodine predsjedniče, posljednji razgovor smo zajedno obavili malo prije vašeg odlaska u Bijelu kuću, ali vi ste otkazali tu posjetu. Ovdje smo danas ponovo za potpuno drugačiji slučaj u novim okolnostima, dok se vi krećete u Hag kako biste se suočili sa specijalnim tužiocem. Kako očekujete ovaj obračun?

Predsjednik Hashim Thaçi: Istina, prije nekoliko dana kad su specijalizirane komore objavile javno priopćenje o mogućnosti podizanja optužnice protiv mene i predsjednika Veselija, to je bilo putovanje i naša obveza da idemo u Bijelu kuću na posao blisko sa Sjedinjenim Državama kako bi se postigao sporazum o miru, razumijevanju i pomirenju koji otvara sigurnu perspektivu za Kosovo i cijeli zapadni Balkan.

Zato naglašavam da su presjekli ili prekinuli putovanje, ali niko ne može poljuljati vjerovanje u vrijednosti SAD-a i zapadnog svijeta.

Muhamed Veliu: Dozvolite mi da insistiram na pitanju kako vidite sutrašnje suočavanje sa specijalnim tužiocem u Hagu?

Predsjednik Hašim Thaçi: Kao i svi drugi drugovi iz OVK koji su se pozitivno odazvali pozivu Specijaliziranih komora i ja sam jedan od onih koji će se odazvati. Preuzet ću potpunu odgovornost za okolnosti stvorene našim građanskim obavezama, našim ustavnim i zakonskim obvezama.

Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova specijalizovana veća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo.

Ali strateški ispravna odluka jer nam trebaju svake okolnosti uprkos žrtvama koje smo plaćali u prošlosti i s kojima se i danas suočavamo, povjerenja u zapadni svijet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli da steknemo slobodu i neovisnost Kosova sa SAD-om, NATO-om i Evropska unija

Moramo imati nepokolebljivost, a sa druge strane imali smo priliku da nastavimo s NATO-om, SAD-om i EU-om ili da ostanemo u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i ovo pitanje Specijalizovanih komora biće prebačeno u Savet Sigurnost Ujedinjenih Nacija.

Stoga, želim naglasiti da razumijem kritička mišljenja o osnivanju Specijaliziranih komora, ali i dalje čvrsto i čvrsto vjerujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke.

Sada je na nama svima kao drugovima i institucijama države da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost istovremeno ponavljajući da niko neće moći prepisati povijest. Kosovo je žrtva.

Na Kosovu su se dogodili genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo s ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cijene slobode.

Muhamed Veliu: Predsjedniče, koji predvodi vaš odbrambeni tim?

Predsjednik Hashim Thaçi: Još nisam odredio. Doprinosit ću istini, vjerujem u pravdu i doprinoseći istini mislim da i ja doprinosim pravdi. Naš rat je bio čist, desnica je bila jedan od civilnih oružanih pokreta koji je kao osnovu imao mirni pokret jedan od najuspješnijih pokreta na svijetu, jer se vodio bitka protiv genocidnog aparata etničkog čišćenja. I istovremeno pred režimom koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Sebrenici i šire.

Muhamed Veliu: Predsjedniče, dobili ste bitku za oslobođenje Kosova, koliko ste sigurni da ćete ovu bitku pobijediti s međunarodnom pravdom?

Predsjednik Hashim Thaçi: Najbolja odbrana je pravda rata koji smo vodili i koji neće moći nikoga poljuljati. Želim naglasiti da je Kosovo pobijedilo u mnogim bitkama. Mnogi drugi drugovi takođe imaju punu veru u istinu i pravdu.

Muhamed Veliu: Za sve one koji imaju tanku nit sumnje da je Hashim Thaçi umiješan u ratne zločine, koja je vaša riječ? Predsjednik Hashim Thaçi:

Predsjednik Hashim Thaçi: Ranije sam ukazao na to da sam možda pravio političke greške, možda smo napravili političke ustupke. Tačno je da smo kršili zakone sistema Slobodana Miloševića i na to sam ponosan kao narod i kao pojedinac. Iako nema međunarodnog prava ni pod kojim okolnostima, ali to je cijena slobode.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483