SRB-BIH

Prijavljene smrti zbog Koronavirusa, Vlast se ne oglašava

Broj mrtvih od koronavirusa na Kosovu mogao bi se popeti na 71, kako lokalni mediji javljaju da je u prvim satima nedjelje u univerzitetskom kliničkom centru umrlo još pet pacijenata.


Radio Slobodna Evropa pokušao je kontaktirati direktoricu Klinike za zarazne bolesti u UKCK, Linditu Ajvazaj-Berishu, kako bi potvrdili ovu vijest, ali njen telefon nije bio dostupan. Ni infektolozi unutar ove Klinike nisu bili dostupni da daju objašnjenja o stanju u Klinici za infektivne bolesti.

Arbnora Fazliu iz Mitrovice, kćerka 70-godišnjeg pacijenta koji je zaražen koronavirusom i umro u ranim nedjeljnim satima, rekla je medijima da sumnja da njen otac nije dobio odgovarajuću medicinsku njegu.

Kosovska policija viđena je u prostorijama UKCK-a. Međutim, službenici za informiranje ove institucije također nisu odgovorili na telefonske pozive, kako bi objasnili razlog zašto su povećane policijske snage i zašto je Klinika za zarazne bolesti okružena policijskim trakama.

U međuvremenu, u 13 sati, premijer Avdullah Hoti sastat će se sa šefovima zdravstvenih ustanova, a očekuje se da će vlada Kosova održati sastanak u 15 sati, na kojem se očekuje uvođenje novih mjera protiv koronavirusa.

Trenutno na Kosovu ima 66 žrtava koje je potvrdio koronavirus.

Vlasti su samo u subotu potvrdile da je osam pacijenata umrlo od bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Prema općim podacima, 3.356 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga je 1.774 izliječeno, a 1.416 zaraženo s koronavirusom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.