LAJMET

Pres presion të përbashkët nga SHBA dhe BE që Serbia ta njohë Kosovën

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, theksoi se Serbia po përballet me një periudhë shumë të vështirë, gjatë së cilës do të përballet me presione të ndryshme nga të gjitha palët, kryesisht në çështjen e Kosovës, dhe se ai pret presion të përbashkët nga SHBA dhe BE për Serbia të njohë Kosovën.

Pas seancës së Kryesisë së SNS, Vuçiq tha se u analizuan zgjedhjet e fundit në Kosovë dhe Metohi, në të cilat u konfirmua dominimi absolut i Listës Serbe në mesin e popullatës serbe, për të cilën ai u është mirënjohës serbëve në Kosmet.

“Literalshtë fjalë për fjalë e vetmja mbështetje në veri të krahinës, ndërsa është një hije në jug të Ibrit dhe ne do të duhet të kundërshtojmë, me mjete demokratike politike, dhunën e subjekteve politike shqiptare, të cilat abuzojnë me përfaqësuesit politikë serbë dhe përpiquni t’i bindni njerëzit se pavarësia e Kosovës është opsioni i vetëm “”, tha Vuçiq.

Në atë kuptim, ai theksoi se Albin Kurti po flet se si do të flasë me serbët nga Kosova dhe Metohija, për të thënë – ka mbaruar dhe fakti është se Kosova është e pavarur dhe do të flasë me ata që e pranojnë atë, për të “ndërtuar e ardhmja e Kosovës “me ta.

“Populli serb e kuptoi atë dhe kjo është arsyeja pse ata votuan për Listën Serbe në atë masë, por bashkësia ndërkombëtare nuk do ta kuptojë me të vërtetë këtë dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ne të flasim për këtë,” tha Vuçiç.

Në atë kontekst, ai tha se ishin arritur në përfundime të caktuara në lidhje me vizitën e Lajcak javën e ardhshme.

“Ne do të flasim për atë që Serbia mund të bëjë, atë që nuk mund të bëjë, atë që dëshiron dhe atë që nuk na shkon në mend me çdo kusht,” tha Vuçiç.

Ai theksoi se është e rëndësishme për të gjithë të kuptojnë peshën e pozitës në të cilën ndodhet Serbia, veçanërisht pas ndryshimit në administratën amerikane.

“Ne mund të presim presion të përbashkët nga SHBA dhe BE mbi vendin tonë, për të përmbushur kërkesën për, siç thonë hapur amerikanët – njohjen e Kosovës, pasi njohja e Beogradit nga Kosova jo vetëm që nuk do të thotë asgjë, por është pak qesharake BE do të përdorë një fjalor paksa të ndryshëm, por shkon drejt të njëjtit qëllim “, tha Vuçiq.

Ai vuri në dukje se do të ketë presion mbi çështjen e RS gjithashtu.

“Kur kësaj i shtoni të gjithë kontekstin rajonal, në të cilin nuk është e lehtë të ruhet pozicioni i Serbisë, e cila po rritet më së shumti ekonomikisht. Me këtë fuqi të shtuar, ekonomikisht, por edhe ushtarakisht, kulturalisht, disa do të kërkojnë të deklarojnë Serbinë homogjen, dikush që shkel barazinë. dhe kjo është arsyeja pse ne do të ekspozohemi ndaj të gjitha presioneve, nga anët e ndryshme, të pavërtetave dhe fushatave të ndryshme. Një periudhë shumë e vështirë është përpara,” tha Vuçiç.