SRB-BIH-HR

Premijer Kurti u Beču traži priznanje i deklaraciju o miru od Srbije!

Foto kredit: APA/HERBERT NEUBAUER

Kosovo i Srbija da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa zalaganjem za nenapadanje, Srbija da prizna nezavisnost Kosova i suoči se s prošlošću, kao i Kosovo i Srbija da primene reciprocitet u pogledu manjinskih prava, bili su zahtevi da premijera Kosova Aljbin Kurtija ponovljena na Bečkom samitu danas. Nekoliko dana nakon sastanka u Briselu povodom dijaloga sa Srbijom, premijer Kurti je dao četiri prijedloga, rekao je da je isto ponovio i na današnjem samitu na kojem su se sastali lideri zemalja zapadnog Balkana.

U svom govoru Kurti je izjavio da je rekao da se Kosovo dobro i uspješno bavi pandemijom COVID-19.

“U prosjeku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100 hiljada stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Evropska unija treba Kosovo smjestiti među zemlje sigurnog putovanja povezane s pandemijom Covid-19”, napisao je na Facebooku.

Kurti je također pohvaljen zbog “pokretanja reformi u pravosuđu i ekonomiji“.

“Povjerenje građana u institucije je vrlo veliko. U odnosu na prošlu godinu povećali smo izvoz za 66%, ekonomsku aktivnost (promet) za 15% i prihode budžeta za 30%. Potrebno nam je više ulaganja, a austrijske kompanije su dobrodošle i poželjne.”

U posljednjoj tački, zatražio je ukidanje viza za građane Kosova, ponavljajući zahtjev da zemlje zapadnog Balkana formiraju EU sporazuma SEFTE (O Slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi).