SRB-BIH

Prema zastupniku AAK ovo su razlozi zbog kojih bi Ramush Haradinaj trebao biti predsjednik

Poslanik AAK-a, Rasim Selmanaj, kaže da postoji nekoliko razloga zašto bi šef entiteta kojem je pripadao Ramush Haradinaj trebao biti predsjednik Kosova.

Selmanaj je na Facebooku rekao da je prvi razlog dijalog sa Srbijom.

Kaže da je za dijalog potreban predsjednik koji ima više od pukog političkog identiteta.

“Haradinaj ima prošlost ne samo političku, ona je velika garancija za trajno rješenje, a ne bolna za Kosovo. Treća premisa iz koje će se razmišljati o sljedećem predsjedniku je činjenica da je Haradinaj dvije decenije napadnut od strane srpske propagande, kako bi kosovska politička scena s predstavnicima bila” jača “i lakša za dijalog”, rekao je. to.

Selmanaj kaže da Haradinajev izbor rezultira psihološkom prevlašću u dijalogu sa Srbijom, vrlo važnim faktorom dijaloga sa teškom istorijom.

“Peta premisa je diplomatska. Sama zastupljenost u dijalogu i prihvaćanje Haradinaja od strane međunarodne zajednice kao predsjednika i glavnog pregovarača čine jasnije teme o čemu se može pregovarati, a o čemu ne. Šesta premisa, ako bi Kosovo bilo predstavljeno ispod ovog nivoa, međunarodna zajednica bi nužno smanjila očekivanja za našu stranu, a sa srpskom propagandom s druge strane, Kosovo bi moglo skliznuti u tehnički dijalog, dijalog koji proizvodi podteme na štetu Kosova, možda čak bez rješenja. Sedma premisa, s Haradinajem na čelu, ako je zaista potrebno rješenje, ubjedljivo je prihvatljivije za nas, za naše saveznike, istovremeno gaseći ambicije srpske diplomatije da drži “političkog taoca” Kosovo “, rekao je. / GazetaExpress/

Cijeli tekst:

SEDAM PROSTORA ZAŠTO BI HARADINAJ TREBAO POSTATI PREDSJEDNIK

Za prvu premisu dijaloga sa Srbijom potreban je predsednik, dakle glavni pregovarač, koji ima ne samo politički identitet.
Druga premisa da Haradinaj ima ne samo političku prošlost velika je garancija za trajno rešenje, a ne bolna za Kosovo.
Treća premisa iz koje će se razmišljati o sljedećem predsjedniku je činjenica da je Haradinaj dvije decenije napadnut od strane srpske propagande, kako bi kosovska politička scena s predstavnicima bila “jača” i lakša za dijalog. Druga premisa, četvrta, Haradinajev izbor rezultira psihološkom prevlašću u dijalogu sa Srbijom, vrlo važnim faktorom dijaloga sa teškom istorijom.
Peta premisa je diplomatska. Sama zastupljenost u dijalogu i prihvaćanje Haradinaja od strane međunarodne zajednice kao predsjednika i glavnog pregovarača čine jasnije teme o čemu se može pregovarati, a o čemu ne.
Šesta premisa, ako bi Kosovo bilo predstavljeno ispod ovog nivoa, međunarodna zajednica bi nužno smanjila očekivanja za našu stranu, a sa srpskom propagandom s druge strane, Kosovo bi moglo skliznuti u tehnički dijalog, dijalog koji stvara podteme na štetu Kosova, možda čak bez rješenja.
Sedma premisa, s Haradinajem na čelu, ako se zaista traži rješenje, ubjedljivo je prihvatljivije za nas, za naše saveznike, istovremeno gaseći ambicije srpske diplomatije da Kosovo održi kao taoca.

RS