Kosova

Prej kësaj date mund t’i marrin kosovarët pensionet e Zvicrës

Kosovarët për vite të tëra kishin luftuar dhe më në fund marrëveshja shoqërore mes Zvicrës dhe Kosovës është nënshkruar javën e kaluar.

Tashmë nuk do të ketë referendum të dytë dhe ky është një lajm i mirë për ata që janë duke pritur pensionet.

Pensionet e para AHV dhe IV së shpejti do të kthehen në shtetin ballkanik.

“Marrëveshja do të vihet në veprim sa më shpejt që të jetë e mundur”, tha Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore me kërkesë të Blick.

Pritet të jetë 1 shtatori, data e nisjes së marrjeve të pensioneve. Marrëveshja ishte ndërprerë në vitin 2010, përcjell albinfo.ch.

Arsyeja ishte për abuzim dhe mashtrim. Kështu Zvicra kishte ndërprerë një marrëveshje përkatëse. Qeveria federale e kishte tërhequr rrëmujën pasi detektivët socialë, të cilët po kontrollonin mashtrimin e sigurimeve, ishin kërcënuar me vdekje.

Ndërkohë, situata është përmirësuar ndjeshëm nga perspektiva e qeverisë federale, prandaj është nisur një kontratë e re.

Megjithatë, pensionet nuk rrjedhin automatikisht nga vjeshta, por duhet të aplikohen individualisht, sipas Zyrës Federale të Sigurimeve Shoqërore.

Lini një Përgjigje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.