SRB-BIH

Pregovori su u toku Sjeverne Makedonije i Bugarske

Razgovori o prevladavanju nesuglasica s Bugarskom nastavljaju se i narednih dana na nivou radnih grupa, predvođenih ministrima vanjskih poslova dviju zemalja, dok su makedonski identitet i jezik crvene linije u pregovorima s Bugarskom, koji su nekoliko puta posljednjih dana Šef države ih je naglasio, dok ih je juče ponovila ministrica odbrane Radmila Šekerinska.
I sam premijer Zoran Zaev potvrdio je u četvrtak za BGES da neće biti pregovora o jeziku i identitetu. Ustvrdio je da jezik i identitet uopšte nisu za pregovaračkim stolom. Prema njegovim riječima, Bugarska prepoznaje makedonski jezik i identitet i radije govori o istoriji.

U međuvremenu, ministrica Radmila Sekerinska kaže da želi zadovoljavajući sporazum za obje zemlje. Prema njenim riječima, svi u Vladi su optimistični da će problem biti riješen.

Čak i potpredsjednik vlade Nikola Dimitrov tvrdi da su jezik i identitet rezultat povijesnog procesa i da se o tim temama uopće ne može razgovarati.

Prema njegovim riječima, zemlja neće odustati od evropske budućnosti, a time neće moći utjecati na makedonski identitet.

Inače, sastanak Vijeća ministara EU trebao bi se održati za deset dana, gdje bi se ponovno moglo odlučiti o pitanju mogućnosti formalnog početka pregovora s Europskom unijom, budući da je Bugarska stavila veto na sastanak 17. novembra i stala iza svojih zahtjeva uslovi u okviru.

Zoran Zaev je u međuvremenu izjavio da nije zakazao sastanak sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovim. S druge strane, opozicija je upozorila na interpelaciju protiv vlade, ali još uvijek nije sigurna u većinu za njezino svrgavanje. Sekerinska je izjavila da je to njihovo pravo jer će oni kao demokrate izaći kao pobjednici.