SRB-BIH-HR

Potvrđeni birači iz dijaspore mogu glasati od sutra

Sve one osobe koje su se uspješno prijavile kao glasači u inostranstvu, moći će glasati za izbore 14. februara, poštom počev od sutra. Vijest je objavio glasnogovornik Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.

Obavijestio je da je glasačka služba ove institucije u procesu registracije i provjere prijava birača izvan Kosova za izbore 14. februara.

“Tokom sutrašnjeg dana, u ponedjeljak, imat ćemo detaljan izvještaj o broju prijava pristiglih do 21. januara, koliko ih je odobreno, a koliko odbijeno”, rekao je Eljezi.

Eljezi je rekao da će sve one osobe koje su se uspješno prijavile kao glasači u inostranstvu moći glasati poštom počev od 2. februara.

“CIK mora prihvatiti glasačke listiće do 12. februara. Takođe, sutra ćemo iz call centra imati podatke u vezi sa provjerom podnosilaca zahtjeva putem njihovih telefonskih poziva i dokle je taj proces otišao”, rekao je Eljezi.

Ove godine, CIK je, kako bi verifikovao podatke birača van Kosova, rekao da će tri puta kontaktirati glasače u inostranstvu telefonom.

Kosovo će održati vanredne parlamentarne izbore 14. februara.