SRB-BIH

POTPISAN DOGOVOR O NOVOM IMENU MAKEDONIJE

Dogovor Makedonije i Grčke kojim se rešava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija danas su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prerspa potpisali šefovi diplomatija u prisustvu premijera dve zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija koje su posredovale u pregovorima.

Prethodno su se okupljenima, među kojima su visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija i brojni novinari, obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev koji su se međusobno nazvali prijateljima, ocenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom.

“Potpisivanjem dogovora o rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnersvu, zaista smo pomerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obe zemlje i stvara novu realnost u regionu”, rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, dogovorom se stvara šansa i istorijska mogućnost za pojačanu saradnju dve susedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i viši rast i razvoj. “Danas možemo slobodno da kažemo da smo ponosni na ovaj naš dogovor, jer smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje”, rekao je Zaev.

Potpisvanju dogovora prisustvovali su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Karlo i medijator UN u maratonskom sporu dve zemlje Metju Nimic.

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom “šatoru”, a delegacija Vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju pristigla gliserima sa makedonske strane.

Delegaciju koju predvodi premijer Makedonije Zoran Zaev na pristaništu su dočekali premijer Grčke Aleksis Cipras i šef diplomatije Kocijas sa drugim ministrima grčke vlade. Nakon srdačnog dočeka uz zagrljaje i snažan aplauz, premijeri su sa ministrima otišli na potpisivanje dogovora.

Pored Zaeva i Dimitrova u Psaresedes su došli i vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Nakon obraćanja premijera Ciprasa i Zaeva, sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke biće nastavljen na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Događaje na obali Prespanskog jezera prate snažne mere obezbeđenja.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u “Republika Severna Makedonija” uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Dogovor o rešenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za “izdaju”.

Grčka policija suzavcem sprečila demonstrante da ometaju potpisivanje dogovora

Dogovor o rešenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za “izdaju”.

 

U blizini mesta gde je potpisan dogovor grčki protivnici su organizovali protest, tokom kojeg su se, kako su preneli mediji, sukobili sa policijom.

Grčka policija onemogućila je protivnike grčko-makedonskog sporazuma oko imena da spreče ceremoniju potpisivanja dogovora, koja je održana u selu Psarades.

Kako je prenela agencija MIA, policija je suzavcem rasterala demonstrante kada su pokušali da udju u bezbednosnu zonu i stignu do tog sela, koje se nalazi na grčkoj obali Prespanskog jezera.

Zaev poklonio Ciprasu svoju kravatu

Premijer Makedonije Zoran Zaev poklonio je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kravatu koju je nosio na potpisivanju dogovora dve zemlje o rešavanju spora oko imena.

Zaev je na kraju ceremonije potpisivanja dogovora u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa, skinuo kravatu i podario je grčkom kolegi Ciprasu.

Cipras je, uobičajeno, na potpisivanje dogovora kojim se rešava skoro trodecenijski makedonsko-grčki spor oko imena došao bez kravate.

Dva premijera su se u govorima pred potpisivanje dogovora nazvala prijateljima.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483