Poruke prije sastanka premijera Kurtija i predsjednika Macrona

Premijer Republike Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Francuske Emmanuel Macron su se obratili medijima ispred Jelisjejske palate prije sastanka na kojem će biti prisutni zamjenik premijer Besnik Bisljimi i zamjenica premijera Emilija Redžepi kao glas nevećinskih zajednica sa Kosova. Macron je uputio poziv Srbiji i rekao da Evropljani trebaju da se uključe u pronalaženje kompromisa “koji će Beogradu i Prištini omogućiti povratak u evropsku budućnost i da je upravo to i interese Republike Kosova.”, rekao je Macron.

Ove izjave su rećene većeras prije početka sastanka s premijerom Aljbinom Kurtijem, i njegovim zamjenicima Bisljimi i Redžepi. U obraćanju su Kurti i Macron pohvalili odnose dviju zemalja pred medijima.

Premijer Kurti rekao je da je “Evropa najbolja unija koja je postavila temelje dugoročnog i ispravno zamišljenog mira.

“Nova stvarnost sada ima nove elemente. Uvjeravam vas da pomno pratimo najnovija zbivanja u Briselu, posebno posjetu američkog predsjednika (Joe Biden) i razgovore s liderima evropskih zemalja, EU i šire. Vjerujemo da se stvara nova politička situacija, bolje promišljena situacija s artikulisanijim i uravnoteženijim učešćem i većim povjerenjem”, rekao je Kurti.

U ovoj situaciji, Kosovo će dati doprinos sa svim svojim mogućnostima prema izjavi našeg premijera. Dok je predsednik Macron lično uključen u ubrzavanje procesa postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, ali i drugih procesa na zapadnom Balkanu.

U organizaciji njega i njemačke kancelarke Angele Merkel, samit u Berlinu održan je 29. aprila 2019. Ali malo je uspjeha postignuto nakon što je dijalog između Kosova i Srbije prekinut zbog poreza koji je Kosovo nametnulo na srpsku robu.

1-vog Aprila, u pismu koje je predsjednik Macron poslao premijeru Kurtiju, rekao je da se nada da će se dijalog nastaviti kako bi se postigao “sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući sporazum, što je jedan od uvjeta za evropsko približavanje Kosovo, kao i Srbija”.

Kurti je predložio potpisivanje mirovnog sporazuma, gdje bi se Kosovo i Srbija obavezali da neće napadati jedno drugo, i zatražio je međusobno priznanje. U međuvremenu, Vučić je pokrenuo pitanje formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom ZSO na Kosovu. Međutim, stranke se nisu složile oko pokrenutih pitanja. Šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell na sastanku ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak (21. juna) rekao je da su se na prvom sastanku kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića složili samo oko potrebe nastavka dijaloga.

Go to TOP