SRB-BIH

Policijska akcija u Ministarstvu poljoprivrede, ostavka ministrice finansija, upozorenje Kurtija KPA-u i blokiranje imovine iz slučaja ‘Trezor’ – najvažniji događaji ove sedmice u ekonomiji

Akcija policije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja bila je glavni događaj koji je karakterisao proteklu nedelju.

Tokom ove akcije, Odjel za teška krivična djela uhapsio je 2 građanina i 10 službenika Agencije za poljoprivredni razvoj.

Glavni državni tužilac Aleksander Lumezi najavio je da su nakon pretresa na nekoliko lokacija uhapsili i zaplenili 400 hiljada evra.

Tokom konferencije za novinare, Lumezi je najavio da je u januaru započelo prikupljanje dokaza i informacija vezanih za ovaj slučaj zbog podmićivanja poljoprivrednih subvencija, dok je hapšenje 12 osoba izvršeno zbog zloupotrebe i zloupotrebe položaja, uzimanja i davanja mita.

Policija je sprovela akcije u opštini Priština, Istok, Gnjilane, Podujeva i Lipljan.

Pored toga, ostavka Hykmete Bajrami sa mesta vršioca dužnosti ministra finansija bio je jedan od događaja koji je karakterisao sedmicu za nama.

“Danas sam zatražila od aktualnog premijera Avdullaha Hotija da me oslobodi dužnosti ministrice finansija”, izjavila je Bajrami.

Izabrana je ministricom finansija u Hotijevoj vladi koja je odlukom Ustavnog suda proglašena nelegitimnom, dok je u vladi Kurtija izabrana za ministricu obrazovanja i nauke.

U vrijeme dok je Bajrami bila ministrica finansija, dogodila se krađa preko 2 miliona evra iz Trezora. A odmah nakon njenog odlaska, Agim Krasniqi imenovan je na mesto vršioca dužnosti ministra finansija.

Pre imenovanja za v.d ministra financija Krasniqi je bio zamenik ministra ovog u ovom ministarstvu.

Kandidat za premijera Albin Kurti ranije ove sedmice reagovao je na odbor Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) u vezi sa odlukama koje je potonja donela.

Prema Kurtiju, cilj ilegalnog odbora KAP-a je zloupotreba institucionalnog vakuuma.

Zahtijevao je da ovaj odbor ne izaziva institucionalne mehanizme i da ne pokušava otvoriti nove valove privatizacije ili likvidacije suprotno odlukama koje su na snazi.

“Smatram da je veoma važno da se javno obratim odboru KAP-a sa zahtevom da ne osporavam institucionalne mehanizme i da ne pokušavam otvoriti nove talase privatizacije ili likvidacije suprotno odlukama koje su na snazi. Obavijestio bih vas da je jedan od glavnih stubova našeg vladinog programa i dalje borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Slijedom toga, u tom okviru tretirat će se eventualni izazov odbora KAP-a u odnosu na vladu i skupštinu koji su rezultat izbora 14. februara 2021. godine“, napisao je Kurti na Facebooku.

Nakon Kurtijeva poziva, KAP je priopćila da je odbor odlučio zaustaviti val prodaje do uspostavljanja institucija proizašlih iz izbora 14. februara 2021. godine.

„Odbor direktora Kosovske agencije za privatizaciju objavljuje mišljenje da je na neformalnom sastanku održanom prošle nedelje, 19. februara 2021. godine, naložio upravi KAP da ne nastavlja sa talasima prodaje dok ne dođe do uspostavljanja institucija van izbora 14. februara 2021.”, rečeno je u saopštenju KAP-a.

Jedan od glavnih događaja u sedmici bila je najava Državnog tužilaštva da je blokirala određenu imovinu povezanu sa slučajem krađe blizu 2,1 miliona eura iz državne blagajne.

Prema najavi, u ovom slučaju blokirane su 34 bankovna računa, zaplijenjeno je 600 hiljada eura i 4 automobila.

Obavještavamo vas da su zamrznuta 34 bankovna računa preduzeća na koja je novac prebačen od optuženog K. SH, vlasnika (LDA Group). Vrijedno je spomenuti da je do sada ukupan zaleđenog iznosa blizu 600.000 evra, zaplijenjena su 4 vozila čija je približna vrijednost 100.000 eura”, rečeno je u saopštenju.

Takođe, tokom ove sedmice oko 700 zaposlenih u kompaniji Trepča još nije primilo januarsku platu, za koju kažu da bi naredne sedmice mogao stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata radnika Trepče Gani Osmani, koji je u izjavi za Telegrafi rekao da se, iako su mu 10. januara obećali smanjiti plaće, tako nešto nije dogodilo.

“Milion i 700 hiljada dodijeljenih subvencija za Trepču koje su potpisane na 10 dana. U ponedjeljak su rekli da nam dati. Očekivali su da će svoje lične dohotke ostvariti do 10. februara, a sada dolazi mjesec mart, a nema naznaka za februarske plate. U subotu i nedjelju radit ćemo, pričekat ćemo do početka iduće sedmice, i ukoliko ne bude isplate, stupit ćemo u generalni štrajk, iako ova odluka još nije konačna. 1.500 radnika prima plaće, 800 ljudi koji su primili 70 posto, a još 700 nije primilo platu”, upozorio je Osmani.

Iz svjetskih vijesti koje su karakterizirale ekonomiju nagli je pad kriptovalute Bitcoin.

Tijekom ove sedmice Bitcoin se trgovao ispod nivoa od 50 tisuća dolara, što je najbrža devalvacija koja se dogodila za ovu kripto valutu. / Telegrafi/