SRB-BIH

Policija uhapsila brata osuđenika za terorizam u SAD-u!

Kosovska policija uhapsila je brata Ardija Ferizija iz Đakovice, koji je već osuđen na 20 godina zatvora u Sjedinjenim Državama zbog terorističkih činova, rekla je kosovska policija za Radio Slobodna Evropa, ne navodeći detalje kada je došlo do hapšenja.
Dok je bio u zatvoru, Ardit Ferizi surađivao je sa svojim bratom gdje su počinili krivična djela, poput pristupa ličnim podacima američkih građana u svrhu pribavljanja materijala, prema optužnici koju je ranije ovog mjeseca podnio Ministarstvo pravde SAD-a.

“Kosovska policija obrađivala je nekoliko slučajeva za koje je dotična osoba bila osumnjičena, uglavnom slučajeve sa elementom cyber napada”, navodi se u odgovoru kosovske policije upućenom REL-u.

„Uhapšen je kao osumnjičeni u ovim slučajevima, za koje je u vrijeme zločina bio maloljetan. Svi slučajevi su procesuirani uz krivične prijave u nadležnim tužilaštvima“, navodi se dalje u odgovoru.

Policija nije naznačila ulogu američkih vlasti u slučaju hapšenja Kosova, ali je rekla da je “postojala saradnja sa drugim institucijama i nadležnim vlastima”.

Krađa računa Bitcoin i Etherium

Prema optužnici, podaci su ukradeni između 2017-2019. Ardit Ferizi, iako je bio zatvoren u saveznom zatvoru, imao je pristup internetu. Prema optužnici, Ferizov brat također je vodio svoje račune nakon što mu je Feriz napisao da “e-mailove drži aktivnim i ne dopušta zatvaranje/brisanje istih”.

U optužnici se navodi da je njegov brat na Kosovu upravljao s nekoliko računa za kriptovalute Bitcoin i Etherium, za koje američke vlasti kažu da su ukradene.

Uz račune kriptovaluta, dvojica braće osumnjičeni su i za krađu podataka koji otkrivaju identitet, više lista ukradenih računa e-pošte, djelomičnih brojeva kreditnih kartica, lozinki i drugih povjerljivih podataka.

Prema tužiocu, krađa informacija bila je plod kriminalne aktivnosti hakiranja Feriza. Na osnovu IP adrese za koju se ispostavilo da je sa Kosova, utvrđeno je da je njegov brat preuzeo ukradene baze podataka.

Iz zatvora u zatvor

Ardit Ferizi, 25, državljanin Kosova deportiran iz Malezije u SAD 2016. godine zbog optužbi za terorizam. Priznao je krivicu za neovlašteni pristup informacijama o računaru koje mu je poslala teroristička grupa. Ovi podaci, uglavnom o američkim vojnicima i vladinim službenicima, proslijeđeni su pripadnicima takozvane Islamske države (IS).

Feriz je 2016. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog krađe podataka od približno 1.300 ljudi koji koriste adrese .mil i .gov.

Nakon žalbe, kazna mu je smanjena u decembru 2020. godine i bit će mu odobren zatvor u Sjedinjenim Državama. Na Kosovu će biti pušten nakon deset godina, ali pod nadzorom. Đakovar je čekao ekstradiciju na Kosovo kada je Savezni istražni biro (FBI) rekao da je počinio i druge zločine dok je bio u zatvoru.

Dana 6 januara ove godine, Feriz je poslan u pritvorski centar u Pensilvaniji čekajući povratak na Kosovo. Ako bude proglašen krivim za nove optužbe, Ardit Ferizi mogao bi se suočiti sa 22 godine zatvora i novčanom kaznom od 250.000 dolara.