SRB-BIH

Policajci optuženi za ubistvo i silovanje dobili medalje i zahvalnice!

Iz godine u godinu, kosovska policija nagrađuje ugledne policajce medaljama ili zahvalnicama. Nerijetko je među nagrađenima bilo i “problema”. Najnoviji je slučaj narednika Fatmira Miftarija, koji je prije otprilike godinu dana kaznio djevojku, a prema njenim riječima, kaznu je dobila jer se glasno nasmijala. Isti policajac optužen je juče za udaranje glasnogovornice PSD-a Natyre Kuçi u glavu.

Bio je jul 2019. godine, kada je postao poznat policajac Fatmir Miftari iz Vučitrna. Razlog tome bila je novčana kazna izrečena građaninki. Javno ga je osudila rekavši da je kaznu dobila samo zato što se glasno nasmijala.

Pod izgovorom da je narušila javni red, kaznio je djevojku sa 100 eura.

Ali ovo nije jedina nagrada koja je dodijeljena tokom 2020. godine.

Kosovska policija rekla je za Express da je tokom prošle godine 230 policajaca odlikovano medaljama.

230 medalja za službu lojalnosti dodijeljeno je policajcima (medalje dodijeljene policajcima za svakih 10 godina službe, npr. Za 10 godina ili 20 godina itd.), 4 medalje za policijski štit, 18 policijskih medalja za pohvalu , 26 pohvala i 21 priznanje”, izjavila je policija.

Dodela medalja, pohvala, nagrada i zahvalnosti obično se vrši u čast Dana policije i praznika na kraju godine, a takođe je definisana Zakonom o policiji.

Policijski ured za informisanje takođe je rekao o načinu nagrađivanja policajaca.

“Nadležni odjel obično mjesec dana prije ovih datuma otvara period u kojem svi nadzornici mogu nominirati svoje podređene za medalje, pohvale ili priznanja. Kosovska policija ima Komisiju za razmatranje predloga za medalje.

Komisija je neovisna i formira se i podnosi izvještaje direktno generalnom direktoru policije. “Prijedlozi za medalje moraju sadržavati elemente rada zaposlenog koji je premašio očekivanja tokom svog policijskog posla”, kaže se u odgovorima policije Express novinama.

A slučaj Miftar nije jedini slučaj kada su “problematični” ukrašeni. Među onima koje je kosovska policija nagradila takođe su optuženi za ubistva i silovanja.

Zahvalnošću je nagrađen i bivši narednik Shefki Spahiu, optužen za ubistvo Jetmira Aliaja, radnika kasina u Suvoj Reci. Prethodno je istražen za brojne slučajeve, sve dok nije dobio priznanje tri godine prije nego što je počinio ubistvo u kasinu.

Zahvalnost od policije dobila je i policija Vesel Veseli, koja je osumnjičena za silovanje maloljetnice iz Drenasa. Sumnja se da je više od godinu dana nastavio da siluje 16-godišnjakinju.

Prema medijskim izvještajima, zahvalnost mu je uručena nekoliko sedmica prije nego što je uhapšen zbog sumnje na silovanje. / Gazeta Express