SRB-BIH

Podrška različitih država Libanonu nakon eksplozije

U eksploziji u luci u Bejrutu 4. avgusta poginulo je preko 100 ljudi, a preko 4.000 je ranjeno.
Više zemalja i organizacija širom svijeta obećali su svoju podršku i ponudili pomoć.
Zemlje i međunarodne organizacije postrojile su se u srijedu kako bi pomogle Libanonu nakon masovne eksplozije skladišta, koji je uputio eksplozivni val diljem Bejruta, ubivši najmanje 100 ljudi, a ozlijedilo je gotovo 4000 ljudi.

Ispod su detalji nekih od ponuđenih međunarodnih pomoći.

Britanija – Paket pomoći u iznosu od pet miliona funti (6,6 miliona dolara), koji uključuje pomoć u potrazi i spašavanju i stručnu medicinsku podršku.

Kipar – Dva helikoptera, 10 spasilaca i osam pasa za spašavanje.

Kiparski ministar vanjskih poslova rekao je da je Nikosia iznajmio avion za isporuku medicinskih potrepština i vraćanje svih ljudi sa kipra koji su željeli napustiti Bejrut. Oko 50 njih je već prihvatilo ponudu.

Češka – Tim od 36 ljudi.

Danska – 600 hemijskih zaštitnih odijela namijenjenih za zaštitu tragačkih i spasilačkih radnika.

Egipat – Dva aviona s medicinskim potrepštinama.

Francuska – 55 radnika obezbjeđenja, 6 tona zdravstvene opreme i oko 10 ljekara hitne pomoći.

Predsjednik Emmanuel Macron odletjet će u četvrtak u Bejrut, gdje će se susresti s političkim ličnostima.

Njemačka – Njemačka će, ako bude moguće, poslati spasilački tim jakog 47 ljudi. Također milion eura neposredne pomoći preko njemačkog Crvenog križa za osnivanje stanica za prvu pomoć u Bejrutu i pružanje medicinske opreme.

Grčka – Tim od 12 osoblja, psa za spašavanje i dva vozila posebne namjene.

Mađarska – Budimpešta osigurava milion eura humanitarne pomoći za pomoć u naporima za spašavanje života i obnovu nakon eksplozije u Bejrutu.

Pomoć će biti pružena dobrotvornom ogranku crkve Maronite u Libanonu.

Iran – Devet tona hrane, kao i lijekove, medicinska oprema, medicinsko osoblje i terenska bolnica do Libana, prenose iranski mediji.

Irak – Avion sa hitnom medicinskom pomoći.

Italija – Dva aviona Ratnog vazduhoplovstva sa osam tona medicinske opreme i tim stručnjaka, navodi italijanska novinska agencija ANSA.

Kuvajt – Kuvajt je isporučio medicinsku pomoć i ostale potrepštine.

Holandija – tim za pretragu i spašavanje sa 67 osoba.

Norveška – 40 tona medicinske opreme i 25 milijuna norveških kruna (2,79 miliona dolara) financijske pomoći.

Poljska – Medicinski materijal i obučeni poljski spasioci.

Poljska državna vatrogasna služba uputit će 39 spasilaca i četiri psa. Let je spreman da krene čim u srijedu, nakon što dobije odobrenje libanonskih vlasti, saopćilo je ured premijera.

Katar – Zemlja je u srijedu otpremila prvi od četiri planirana leta s medicinskom pomoći, a isporučit će dvije terenske bolnice od po 500 kreveta, opremljene respiratorom i drugim potrebnim medicinskim potrepštinama.

Rusija – Pet aviona s medicinskom opremom, terenska bolnica i medicinsko osoblje. Sve medicinsko osoblje koje putuje u Bejrut biće opremljeno ličnom zaštitnom opremom u svjetlu pandemije koronavirusa.

Tunis – Dva aviona za prevoz hrane i medicinske pomoći. Predsjednik je rekao da bi njegova zemlja mogla da liječi do 100 žrtava u svojim bolnicama.

Turska – Turska fondacija za humanitarnu pomoć (IHH) pomaže u potrazi za preživjelima, kopajući ostatke kako bi potražili ljude i obnovili tijela.

Grupa je također mobilizirala kuhinju u palestinskom izbjegličkom kampu da isporuči hranu onima kojima je potrebna, izjavio je Mustafa Ozbek, službenik IHH-a sa sjedištem u Istanbulu.

Europska unija – aktiviranje programa koji pomaže zemljama nakon prirodnih katastrofa i više od 100 vatrogasaca raspoređeno je s vozilima, psima i opremom za operacije potrage i spašavanja.

EU je također aktivirala svoj sistem satelitskog mapiranja Copernicus kako bi pomogla u procjeni štete.

WHO, IFRC i Ujedinjeni Arapski Emirati – Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su medicinski materijal, uključujući ličnu zaštitnu opremu, lijekove i hiruršku opremu.

(Izveštavanje ureda Reuters, sastavili Timothy Heritage, priredili Andrew Cawthorne, David Evans i Mike Collett-White)

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483