SRB-BIH

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET GRAĐEVINSKIH INSPEKTORA

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv pet građevinskih inspektora u opštini Prizren – B. H, E. B, N. M, B. K i R. D, koji se sumnjiče da nisu vršili inspekcijski nadzor u skladu sa kosovskim zakonima i naredili obustavu izgradnje više stotina ilegalnih objekata u području Prevalca u Nacionalnom parku „Šara“, prenosi Lajmi.net.

U optužnici specijalnog tužilaštva navodi se da optuženi građevinski inspektori opštinske direkcije u Prizrenu, E. B, H. M, B. K i R. D, „u cilju nezakonitog pribljavljanja materijalne koristi za vlasnike objekata bez građevinske dozvole, u regionu Nacionalnog parka ‘Šara’ u Prevalcu, u periodu od 22. juna 2006, kada je Skupština opštine Prizren odobrila Privremeni plan urbanističkog uređenja za to područje, do 3. maja 2013. kada je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje naredbom naredilo obustavu svih građevinskih radova na području Prevalca, nisu u skladu sa kosovskim zakonima izvršili inspekcijski nadzor i ujedno naredili obustavu izgradnje objekata u ovom području.

„Te su tokom ovih sedam godina dozvolili izgradnju nekoliko stotina zgrada bez građevinske dozvole, reagujući samo povodom nekih slučajeva“, navodi se u optužnici, prenosi Lajmi.net.

Njima se na teret stavlja – “zloupotreba službenog položaja“.

Ovim činom optuženi su, navodi tužilaštvo, prouzrokovali „značajnu degradaciju životne sredine“, dok su svakom vlasniku objekta izgrađenog bez dozvole omogućili da ostvari imovinsku dobit u prosečnom iznosu od 10.500 evra.

Optuženom B. H., glavnom ispektoru inspektorata Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u opštini Prizren, stavlja se na teret zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i navodi da namerno nije izvršavao zadatke zadate odlukom ovog ministarstva i naredio rušenje ilegalno sagrađenih zgrada.

Lajmi navodi da je ovo ministarstvo sačinjenim planom za sprovođenje uredbe o rušenju ovih objekata u četiri faze, definisalo da se u prvoj sruši 180 zgrada, dok u drugoj 28 od kojih je samo 20 rešenja o rušenju sprovedeno.

U trećoj fazi je doneto 45 odluka o rušenju od kojih je 16 opozvano, dok 29 nije sprovedeno. Četvrta faza, kako prenosi Lajmi, nije sprovedena, te od 14. decembra 2013. do danas, nijedan ilegalno sagrađeni objekat nije srušen./kossev

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.