SRB-BIH

POČINJE SA RADOM REGIONALNI VODOVOD U GAZIVODAMA

Regionalni vodovod u Gazivodama danas počinje sa probnom isporukom vode punim kapacitetom, potvrdio je ranije za Kontakt Plus direktor JP “Vodovod – Ibar” Miodrag Ralić.

Prema njegovim rečima, istovremeno će se vršiti još jedna provera cevovoda, zbog čega se građanima savetuje da od danas, narednih nekoliko dana, gradsku vodu ne koriste za piće, već isključivo kao tehničku.

Ralić je rekao i da će se tokom radova na cevovodu sprovoditi redovna kontrola ispravnosti  vode, i građani će blagovremeno biti obavešteni o tome kada će voda ponovo moći da se koristi za piće.

U novi Regionalni vodovod država je uložila 16 miliona evra, kako bi se omogućilo stabilno snabdevanje vodom u tri opštine na severu Kosova – Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

Izgradnja je počela 2011 godine uz 10 miliona evra početnih, ali sa određenim prekidima, a intenzivirana je 2015. godine, kada je obezbeđeno dodatnih šest miliona evra.

Glavna fabrika za prečišćavanje vode je u Gazivodama, nedaleko od velike brane, u opštini Zubin Potok, a od nje ide sistem cevi do Severne Mitrovice, dužine od 25 kilometara, u sistemu je i buster stanica u selu Jagnjenica, a pored toga izgrađen je i bazen od 100 kubnih metara i probijen tunel u dužini od 920 metara sa ulaznim građevinama.

U okviru vodovoda je i kompenzaciona komora, koja reguliše pritisak, tako da je ceo sistem kompletno završen.

Ono što je karakteristično je da su upravljanje i kontrola sistema automatizovani, a ceo sistem pokriven je video nadzorom.

Voda koja se obrađuje u postrojenju kako bi bila spremna za piće, uzima se iz jezera Gazivode, na temeljnom ispustu velike brane, sa 70 metara dubine I kako kažu nadležni “savršeno je ispravna” uz primer da ako je nekoj vodi potrebno 100 grama neke hemijske supstance – hlora i sličnog, da se dovede u stanje za piće, vodi sa Gazivodskog jezera potrebno je – dva grama.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483