SRB-BIH

Po prvi put se oglašava i ambasada Rusije u Tirani, osporava državnost Kosova i reaguje na izjave političara

Ruska ambasada u Tirani u Albaniji reagirala je na bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, nakon što je potonji spomenuo mogući referendum 2025. godine o nacionalnom ujedinjenju s Albanijom, u slučaju da Srbija diplomatski ne prizna Kosovo.

Ova ambasada je putem “Facebooka” nazvala “još jednom provokacijom” promociju ideje o referendumu za nacionalno jedinstvo, jer je Kosovo nazivala “pseudo-državom”, piše Gazeta Express.

“Nedavno je jedan od političara kosovskih Albanaca, Ramush Haradinaj, izjavio da namjerava zahtijevati referendum o ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom, ako ova samoproglašena pseudo-država ne bude prihvaćena što prije u Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama i “Beograd neće priznati” nezavisnost “Kosova”, kaže se, između ostalog, u reakciji.

“Ovo je još jedna provokacija, upletena u ideologiju Velike Albanije, koja je u posljednje vrijeme sve intenzivnije napredovala u regiji i izravno ugrožava teritorijalni integritet balkanskih država. “Politička ucjena je neprihvatljiva i upravo tako treba tumačiti govor R. Haradinaja, koji lako predlaže samovoljno preispitivanje granica na Balkanu”, dodatno ocrtava reakciju ruskog konzulata u susjednoj zemlji.

Haradinaj je prije nekoliko dana ponovno aktivirao ideju nacionalne unije s Albanijom, u vrijeme kada se održava “pre-kampanja”. Međutim, lider AAK obećao je da će gurnuti tu ideju naprijed ako EU stoji u praznom hodu zbog Kosova. / Express novine /