SRB-BIH

Plenković: Pooštravat ćemo mjere , izbjegavamo totalni karantin

Premijer Hrvatske Andrej Plenkovic izjavio je večeras da će se sa porastom broja oboljelih i umrlih od virusa kovid 19 pooštravati epidemiološke mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve su bile na proljeće. 

– Situacija je pod kontrolom. Utakmicu balansiranja između održavanja zdravlja i privrednih aktivnosti moraćemo voditi dok se ne dođe do vakcine. Do tog trenutka pooštravat ćemo mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i broj restriktivnih mjera kakve smo imali na proljeće”, rekao je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Komentarišuđi širenje virusa, te uvođenje strožih mjera širom Evrope, Plenković je rekao da je u Hrvatskoj, nakon pogoršane epidemiološke situacije, donesen novi paket mjera radi onemogućavanja širenja zaraze.

– Brojevi u mnogim državama EU su puno gori nego u Hrvatskoj – rekao je Plenković.

On je zahvalio epidemiolozima i ljekarima koji posljednjih osam mjeseci ulažu nadljudske napore i pozvao građane koji su pozitivni na testiranju da transparentno informišu službe o svojim kontaktima i omoguće njihovo praćenje.

– Ako su ljudi iskreni i navedu sve kontakte, taj posao je lakši – rekao je Plenković, prense hrvatski mediji.