SRB-BIH-HR

Pita KMDLjNj: Koliko košta test COVID-19?

Situacija stvorena nakon divljeg širenja pandemije COVID-19, natjerala je lokalne institucije da preispitaju mjere – izvještava Kosovo.info

Unatoč njihovom pogoršanju, KMDLjNj je istaknuo činjenicu da “s ovim životnim standardom, posebno za socijalne kategorije i penzionere, nije bilo moguće poštivati ​​mjere zaštite”.

Evo čitave objave:

KMDLjNj je od izbijanja pandemije izazvane COVID-19 tražio da se građanima Kosova besplatno obezbede zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijski materijali, tako da ako ne poštuju mere mogu biti sankcionisane.

Uz ovaj životni standard, posebno za socijalne kategorije i umirovljenike, bilo je nemoguće pridržavati se mjera zaštite. I u vreme Kurtijeve vlade, kao i vlade Hotija, bilo je mnogo donacija za to, kao da su sredstva dodeljena iz kosovskog budžeta.

Međutim, cena maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava bila je veoma visoka i nedostupna za veliki deo građana Kosova kao da inspekcija koja je morala da se bavi ovim pitanjem nije uspela.

Čini se da čak ni vlada Hoti-a nema projekat besplatnih zaštitnih mera za građane Kosova, stoga u ovim društveno-ekonomskim okolnostima pretnja kazne za one koji ne nose maske nije ni primerena ni primerena.

Mnoge su države tražile od građana Kosova da dokažu da su položili test COVID-19, i to ne ranije od 72 sata kako bi im se omogućilo ulazak u te zemlje. U međuvremenu, vlada Hoti-a, u nastojanju da se bori protiv pandemije, nalazi se među nekoliko mjera za koja KMDLjNj vjeruje da će postići suprotan učinak od onoga što se želi.

Odlučeno je da čak i privatne zdravstvene ustanove imaju pravo raditi testove za COVID-19 (radili su ove testove nelegalno čak i bez vladine odluke) što, u nedostatku kontrole, stvara uvjete za pravnu korupciju kao da su cijene nepristupačan.

KMDLjNj je obaviješten da građanin kojem je privatna klinika zatražila 120 eura za test COVID-19, što je puno više nego u zemljama regije gdje je cijena 20 eura.

U stvarnosti, čak i na Kosovu, to je visoka cijena za test, osim u slučajevima kada neodgovorni korisnici nameću mnogo veću cenu.

U vrijeme kad Vlada nije u mogućnosti isplatiti socijalne pomoći od 170 eura zaposlenima, između ostalog zbog neodgovornosti članova Skupštine Kosova da glasaju o reviziji budžeta, međunarodnim ugovorima i zakonu protiv COVID-19 .

Zbog siromaštva koje poprima alarmantne razmere, 120 evra, ali i 20 evra za test COVID-19, ispada da je nepristupačan luksuz za građane Kosova.

KMDLjNj poziva Vladu Kosova da više ulaže u javne zdravstvene ustanove u cilju povećanja profesionalnih kapaciteta i uštede budžeta porodica, koji je već krajnje osiromašen.

Nepodržavanje preduzeća koja su na rubu bankrota zbog vladinih mjera, u stvari, dugoročno ugrožava samu državu.

Mjere štednje i napori na socijalizaciji trenutne krize će imati za posljedicu socijalnu neizvjesnost koja će neminovno rezultirati protestima građana, kao što se događa u nekim zemljama u regiji i svijetu.

Davanje političkih prioriteta kao što su nametnuti pregovori sa Srbijom u vreme kada većina građana Kosova daje prednost opstanku je glupost takve vrste i posledice će se videti vrlo brzo.

Uprkos brojnim ustupcima koje je Kosovo napravilo, u većini slučajeva na svoju štetu, KMDLjNj traži međunarodne donositelje odluka; gdje su vize? /Kosova.info/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.