SRB-BIH

PDK želi garancije nakon mocije, mi to ne dajemo

Zastupnik Pokreta Vetëvendosje Liburn Aliu rekao je da je ponuda za Demokratsku stranku Kosova da se okupi oko zahteva za svrgavanje vlade Hoti otvorena.

Aliu u Rubikonu rekao je da su Thači i Veselji do sada bili stožer načina upravljanja i njihovim odlaskom cijela stranka se nije promijenila, izvještava Klan Kosova

“Saradnja ne ovisi o političkim ličnostima, već o političkim stavovima. Oni [Thači i Veselji] bili su stožer načina upravljanja do sada.

“Smjenom dvoje ljudi ne može značiti da se promijenila cijela stranka, to se vidi u odlukama koje će biti donesene na vrijeme.”

“PDK je sada ispred Abdullaha Hotija i ima prijedlog za svrgavanje Hotija, sada ćemo vidjeti kako će postupiti.”

Aliu je, između ostalog, rekao da se PDK od sada može složiti samo oko teksta zahtjeva, a ne i oko sporazuma o načinu upravljanja.

“Možemo se složiti oko teksta zahtjeva, oni s tim nemaju problema.

“Ali oni imaju problem sa sporazumom, oni žele dogovor o tome kako od sada vladati.”

“Pozivamo PDK od sada da sruši Hoti vladu. Potrebno je najmanje 40 potpisa, ne može biti različitog prijedloga, ali istog od oba predmeta “.

“Od početka je to naša spremnost za suradnju u svrgavanju sadašnje vlade. Možemo se složiti oko teksta zahtjeva.”

Aliu, iako je pozvao PDK na prijedlog, rekao je da je potrebno vrijeme da se izgradi povjerenje s njima i da se ne slažu oko toga što će se dogoditi nakon prijedloga ako se to učini.

“Ne možemo se složiti oko toga što će se događati u budućnosti na osnovu prošlih praksi.”

“Oni nužno traže garanciju i sporazum koji je za nas problematičan jer vlada iz vremena PDK-a i sadašnja nemaju nikakve promjene.

“Moramo izgraditi povjerenje da bismo surađivali u budućnosti.”

“Dogovaranje razloga za svrgavanje vlade je formalno pitanje, potrebna je snaga volje za svrgavanje vlade, ali oni nemaju volju za rušenje vlade.”

“Spremni smo da zemlju raspišemo na izbore.”

“Uopće mi nije problem sastati se i složiti se oko teksta, ali sjediti i odlučiti da je sporazum problem.” /klankosova/