SRB-BIH-HR

PDK optužuje Kurtija za dijalog iako nije bilo dijaloga, tvrde da je izneverio obećanje!

Demokratska stranka Kosova optužila je premijera Albina Kurtija da je napustio obećanje da neće stupiti u dijalog sa Srbijom bez pojašnjavanja sudbine nestalih.

Član predsedništva PDK, Betim Gjoshi, napisao je da Kurti na sastanku nije imao Vasfije Krasniqi i Sarandu Bogujveci, već je išao pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u skladu sa uslovima poslednjeg.

“Ovo je Albin Kurti koji je danas odustao od obećanja koje je dao Ferdoni Qerkezi i Nusrete Kumnovi da uslovljavaju sjedenje za stolom tokom dijaloga sa Srbijom razjašnjavanjem sudbine njihove djece,” napisao je.

Nakon sastanka s predsjednikom Vučićem, visokim predstavnikom EU Josepom Borrell-om i izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, Kurti je rekao da je spomenuo ratne zločine koje su počinile srpske snage i nestali ljudi.

“Iako predsjednik kaže da ne zna ništa, postoje i drugi koji to znaju. Pitajmo. U Bosni i Hrvatskoj se moglo reći da su tamošnji Srbi bili učesnici, na Kosovu nije bilo nedržavnih zločina. Istina o zločinima Miloševićeve Srbije na Kosovu je u Beogradu. Pozivamo ove ljude koji su u to vreme živeli i na vlasti da budu uklonjeni sa svojih položaja u Srbiji i ispitani o zločinačkoj istini Srbije”, rekao je Kurti.

Rekao je da je Kosovo započelo pripreme za srpsku optužnicu za genocid, dodajući da će trebati vremena za pripremu.