KULTURË

Pas mesazheve të urrejtjes nga Serbia: Beogradi është bërë vetë një ‘diagnozë’

Edhe para shfaqjes së tij, filmi “Dara nga Jasenovac” shkaktoi reagime të ashpra në publik në ish-Jugosllavi dhe më gjerë.

Pasi filmi u shfaq në RTS dhe pas paraqitjeve të para të ftuara të regjisorit të filmit Millorad Gaga Antonijeviq në mediat serbe, u bë mjaft e qartë se qëllimi i vetëm i filmit ishte propaganda për të justifikuar krimet e kryera gjatë viteve 1990.

Antonijeviq, si mysafir në programin në Happy TV, bisedoi me pro-Udhëheqësin Millomir Mariq rreth kampeve në Bosnjë dhe Hercegovinë, ndër të tjera, dhe thirri të burgosurin Fikret Alliq që vuante nga tuberkulozi. Millomir Mariq tha se “që nga shpërthimi i luftës në Bosnjë dhe hapja e kampit rreth Prijedorit, e gjithë propaganda botërore donte të provonte” nazistët e epokës së re janë shfaqur “, për të cilën Antonijeviq tha” kjo është e drejtë”.

“Ai është ai me tuberkuloz i cili është aq i hollë,” tha Antonijeviq, duke iu referuar Fikret Alliq. Ju kujtojmë se Alliq mbijetoi në kampet e përqendrimit “Keraterm” dhe “Trnopole”, dhe fotografia e tij në kopertinën e revistës amerikane “Time” në verën e vitit 1992 bëri xhiron nëpër botë.

Një nga të mbijetuarit e kampit Omarska, Satko Mujagiq, tha për Vijesti.ba se është detyrë e gazetarit dhe e regjisorit që bën filmin rreth kampit të sigurohen se ai i di faktet kur flet për krime lufte.

“Gënjeshtrat e këtij lloji çojnë në përçarje, përçarje, urrejtje dhe konflikt. Në vend që të mësoni diçka nga ajo e kaluar, ajo bëhet një rast për fërkime të reja. Dhe tani si mund të presim që ndonjë boshnjak apo kroat, dhe posaçërisht një i burgosur, të shikojë Dara nga Jasenovac kur regjisori i atij filmi tallet me të arrestuarin më të famshëm në botë, Fikret Alliq? Me një fjalë: e turpshme! ”thotë Mujagiq.

Ai shton se Mariq dhe Antonijeviq madje nuk denjuan të mësonin emrin “i dobët” gjatë gjithë këtyre viteve, por ata e dinë se ai “kishte tuberkuloz dhe ishte në një qendër mbledhjeje të tipit të hapur, dhe më vonë u dërgua në cirk”.

“Mariq është duke shëtitur plehra nga gazetarët, ishte e njohur, dhe nuk ka shumë ndihmë këtu, por Antonijeviw fyen jo vetëm të arrestuarit e Trnopole, Keraterm dhe Omarska, dhe familjet e të vrarëve në ato kampe, por edhe të gjithë të vdekurit në Jasenovac “, beson bashkëbiseduesi ynë.

Mujagiw tregon se deklaratat e Mariqit dhe Antonijeviqit u bënë në një shfaqje për t’u rikuperuar dhe pas një duzine vendimesh për kampe në Prijedor në 1992, të gjithë filmat, librat, përfshirë edhe atë për atë “të dobëtin” Fikret Alliq, Beogradi duket të jetë kryeqyteti i Koresë së Veriut në të cilin nuk mbërrijnë lajmet nga jashtë.

“Sa herë që mendoni se nuk është më e ulët, mohuesit tregojnë se ka. Por, Dr. Antonijeviq, A kisha edhe unë tuberkuloz dhe ujë në cirk? A mund të kem një diagnozë, nga distanca, nga Beogradi? Duket se Beogradi është, pak nga pak, unë u bëra një “diagnozë”, përfundoi Satko Mujagiq, një ish i burgosur në Omarska.

Një rënie morale

  • Shoqata e të Burgosurve në Bosnjë dhe Hercegovinë, si organizatë ombrellë e të paraburgosurve nga territori i shtetit të Bosnjës dhe Hercegovinës, dëshiron të përsërisë, se kush e di sa herë, se kurrë nuk ka nevojë për të njohur gjenocidin dhe krimet që ndodhi në vendin tonë gjatë agresionit të vitit 1992. -1995 nga individë dhe institucione të parëndësishme – thekson Shoqata e të Burgosurve në një njoftim për shtyp.

Në të njëjtën kohë, ai tregon se e vërteta që vendimet përfundimtare të Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish Jugosllavinë në Hagë u vendosën pa dyshim, dhe mbi të gjitha qëllimi gjenocid”, i cili, përveç Srebrenicës, sigurisht që ekzistonte në zonën e përmendur nga të dy – Prijedor, nuk ka më nevojë të provohet”.

  • Konteksti dhe mënyra në të cilën të dy në shfaqje flasin për këto ngjarje, kryesisht për kolapsin moral dhe vizionet e vetvetes, karakterin e atij televizioni dhe të shtetit që nuk është gati, dhe ka shumë të ngjarë të mos jetë kurrë gati, pranojnë atë që bëri, dhe e cila është e qartë për të gjithë botën e civilizuar në bazë të fakteve përkatëse, të paanshme, të cilat janë të tilla, vetëm një pjesë e vogël e së vërtetës totale, të cilën të burgosurit e kampit e duruan dhe ende po e dorëzojnë për vendin e tyre Bosnja dhe Hercegovina – thuhet në reagim.

Konfirmimet për këtë janë të pranishme çdo ditë në Shoqatën e të Burgosurve në BH dhe, siç thonë ata nga kjo shoqatë, ato vijnë nga e gjithë bota, “dhe etja dhe nevoja për të vërtetën e vërtetë ka ardhur nga Italia në muajt e fundit, në gjë që sigurisht kemi kontribuar i referohej pikërisht zonës së rajonit të Prijedorit “.