SRB-BIH-HR

Palestinci uprkos napadima obilježili noć Lejletu-l- kadr

Sukobi između palestinskih demostranata i izraelske policije izbili su jučer ispred starog grada Jeruzalema dok su deseci hiljada muslimanskih vjernika molili u obližnjoj džamiji Al-Aqsa u islamskoj svetoj noći Laylat al-Qadr.

Palestinska mladež bacala je kamenje, ložila vatru i rušila policijske barikade na ulicama koje su vodile do zidina starih vrata starog grada dok su ih policajci na konjima i u zaštitnoj opremi odbijali šok granatama i vodenim topovima.

Najmanje 53 osobe su ozlijeđene, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec, a izraelska policija priopćila je da je barem jedan policajac ozlijeđen.

Tenzije su se pojačale u Jeruzalemu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, a neredi su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca sa zemljišta koja pripadaju židovskim naseljenicima.

U palestinskom pojasu Gaze stotine demostranata okupilo se uz granicu s Izraelom, a izraelska vojska izvijestila je da su demostranti bacali zapaljene gume i petarde prema vojnicima.

Izrael je priopćio da će pojačati sigurnosne snage očekujući daljnje sukobe u Jeruzalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi nakon što su prethodne noći u džamiji Al-Aqsa izbili žestoki sukobi.

Palestinski dužnosnik rekao je da je Egipat posredovao između strana kako bi spriječio daljnju eskalaciju, a nasilje u subotu činilo se manje izraženim od onoga u petak kada je najmanje 205 Palestinaca i 18 policajaca ozlijeđeno u sukobima na području trećeg najvažnijeg svetišta Islama i u istočnom Jeruzalemu.