SRB-BIH

Ovo je ono što je Pence obećao albanskim republikanskim pristalicama za Kosovo

Pristalica republikanaca: Pence nas je uvjeravao da se neće dogoditi podjela ili bosnizacija Kosova i obećao nam je priznanje od Srbije.
Profesor Mikel Demaj, koji je pristalica republikanaca, rekao je da je američki potpredsjednik Mike Pence na sastanku u Michiganu albanskom predstavniku obećao da Kosovo neće biti podijeljeno niti bosnizovano, a na kraju procesa doći će i priznanje Srbije.

“Mislimo da bismo trebali biti oprezni tokom ovih izbora i ne stavljati sva jaja u jednu korpu. Naše pripreme za ove izbore započele su mnogo ranije.

“Mi, pristalice republikanaca, iskoristili smo svoje pravo kao američki građani da sarađujemo s institucijama i da imamo utjecaj na ove izbore,” rekao je.

“U početku, kada glasamo, uzimamo u obzir naše interese građana SAD-a i budućnost naših porodica. Odnos administracije prema našim problemima kao Albancima i pitanju Kosova takođe je važan za nas. Smatramo da Srbija treba da prizna Kosovo mora imati mnogo veći pritisak nekoga ko ne samo da raspoređuje zadatke već i preuzima odgovornost.

Smatramo da je Trump kandidat koji traži odgovornost. Imamo činjenice da je naš predstavnik republikanskih Albanaca u okrugu 6 imao kontakt sa potpredsednikom Penceom u Michiganu, a tim povodom imao je priliku da izrazi zahteve naše zajednice pred kraj dijaloga između Kosova i Srbije. Gospodin Pence dao je gospodinu Gegaju priliku da zahtjeve predstavi kao zajednicu. Iako je Pence bio zadužen za sjedište za borbu protiv virusa, na Gegajev zahtjev odgovorio je na pismo koje smo mu poslali i u okviru odgovornog Pncea uvjeravao da u pregovorima Kosovo i Srbija neće biti podjele niti bosnizacija Kosova.

Pod dva uvjereni su da će konačni sporazum završiti priznanjem. Pod tri je uvjeravao da će sporazum uključivati ​​pomoć za ekonomski razvoj i da će sarađivati ​​sa bilo kojom strankom koja pobijedi na demokratskim izborima na Kosovu “, dodao je Demaj.