SRB-BIH

Otac i sin osuđeni su na 34 godine zatvora zbog ubistva u Marmulli u Đakovici

Autor: Senad LOKAJ

Dana 16. februara 2021. Đakovica – Osnovni sud u Đakovici u utorak je proglasio krivim oca i sina Preka i Alfreda Gjugju. Prema optužnici, Alfred Gjugja tereti se za ubistvo pokojnog Tunë Bezhija, pokušaj ubistva oštećenog Antona Nikolle i nelegalno posedovanje oružja. Dok je Prek Gjugja optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog djela ubistva, prenosi “Betimiperdrejtesi”.

Prema presudi koju je objavio predsjednik vijeća, sudija Mentor Bajraktari, optuženi Alfred Gjugja osuđen je na 18 godina zatvora zbog krivičnog djela ubistva. Dok je sudsko vijeće prekvalificiralo krivično djelo pokušaj ubistva u krivično djelo teška tjelesna povreda i za to je osuđeno na 3 godine i 6 mjeseci zatvora, dok je za krivično djelo nelegalno posjedovanje oružja osuđeno na 1 godine i 6 mjeseci burgim. Nakon toga, za ista tri krivična djela izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 22 godine.

Dok je optuženi Prek Gjugja za krivično djelo pomaganja u izvršenju krivičnog djela ubistva osuđen na 12 godina zatvora. Optuženima će se računati i vrijeme provedeno u pritvoru, dok je sudija Bajraktari rekao da je za optuženom Preku Gjugji od danas će biti određen pritvor. Oštećene su upućene u građanskom sporu da ostvare pravni imovinskopravni zahtjev. Inače, na početnom ročištu održanom 11. decembra 2019. godine, optuženi Alfred Gjugja nije se izjasnio krivim, dok se optuženi Prek Gjugja izjasnio da nije kriv.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Đakovici, podignutoj 29. novembra 2019. godine, Alfred Gjugja je optužen da je 12. marta 2019. godine, oko 18:35 sati, u selu Marmullë u opštini Đakovica, neposredno kod kuće Anton Nikolla, namjerno lišen života, sada pokojni Tunë Bezhi. Prema optužnici, slučaj se dogodio na takav način da je nakon imovinskog spora, kao što ga je prije godinu dana preminuo Martin Gjugja, brat drugog optuženog Preka Gjugje, kupio zemljište za koje porodica optuženog nije složila, kritičnog dana u kući Antona Nikolle okupili su se kako bi razgovarali o ovom pitanju sada pokojnih Tunë Bezhi, Zefë Kita, Lekë Bezhi i Prek Gjugja.

Prema optužnici, budući da se nisu složili, optuženi Prek Gjugja je izašao napolje i pozvao optuženog Alfreda Gjugju, obavještavajući ga da nije postignut dogovor, koji je zatim automatsku pušku odnio u dnevnu sobu i stigao na mjesto događaja, u početku ispaljuje 12 metaka u smjeru vozila sada pokojnog, gdje izlazi iz vozila da bi otišao, okrivljeni puca u pravcu žrtve i ispaljuje metak, pogodivši ga u trbuh na dnu bočne strane lijeve strane. , nanoseći smrtne povrede preminulom.

Zbog toga je optužen za počinjenje krivičnog djela “ubistvo” iz člana 178 KZRK. Optuženi Alfred Gjugja, prema optužnici, namjerno je pokušao lišiti života oštećenog Antona Nikollu na način da je nakon pucnjave na gore opisano vozilo preminulog Tunëa Bezhija oštećeni Nikolla kako bi ga zaustavio izlazi pred okrivljenog, a u tom slučaju isti puškom puca u njegovom pravcu metak ga je pogodio u lijevu nogu, a nakon što je oštećeni pao na zemlju napao ga kundakom u glavu puške, a zatim okrivljeni napušta mjesto događaja u smjeru Rezine, a zatim se, nakon razgovora s Tunë Gojanijem, vraća u svoju kuću, gdje se predaje policiji zajedno sa oružjem kojim je počinio krivično djelo.

Zbog toga je optužen za počinjenje krivičnog djela “pokušaj ubistva” iz člana 178-28 KZRK. Optuženi Alfred Gjugja, prema optužnici, takođe se tereti za krivično djelo nelegalno posjedovanje oružja, odnosno za neovlašteno posjedovanje automatske puške “tip 68” i 15 metaka kalibra 7,62 × 35, koje je koristio kritičnog dana.

Dok se drugi optuženi, Prek Gjugja, tereti za krivično djelo “pomoć u izvršenju krivičnog djela ubistva”, prema članu 178, u vezi sa članom 33 KZRK. Prema optužnici, gore pomenutog kritičnog dana namjerno pomaže drugoj osobi, odnosno optuženom Alfredu Gjugji, stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog djela ubistva, na način da pokojni Tunë Bezhi ne odlazi sa lica mjesta, budući da je put bio beskrajan, njegov automobil “WV Sharan” parkirao je iza automobila “Sander” u vlasništvu pokojnog Bezhija, a nakon što se nije složio s pokojnikom, telefonom je napustio sobu Antona Nikolle, poziva optuženog Alfreda Gjugja, za kojeg obavještava da između njih nema dogovora, gdje optuženi uzima automatsku pušku i dolazi na mjesto događaja. / Betimiperdrejtesi /