SRB-BIH

Osmani: Uskraćivanje članstva u Vijeću Evrope predstavlja uskraćivanje pristupa pravdi za građane Kosova

Povodom 70. godišnjice Evropske konvencije o ljudskim pravima i istovremeno početka njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, danas aktulena predsjednica, dr. Vjosa Osmani učestvovala je na virtualnoj međunarodnoj konferenciji.

Aktuelna predsjednica Osmani čestitala je kancelariji Savjeta Evrope – Priština i njemačkoj ambasadi u Prištini za ovu organizaciju, ističući važnost posvećenosti zaštiti ljudskih prava.

S rastućom tendencijom propitivanja samih temelja ove Konvencije, takvi događaji i konferencije nude nam izvrsnu priliku da razmislimo o tome koliko smo daleko došli i čemu bismo trebali dati prioritet na svom daljem putu do njih. zagarantovala zaštitu ljudskih prava “, rekla je v.d. Predsjednica Osmani.

Prema njenim riječima, dobro je što Konvencija nije zamrznuta na vrijeme, već se kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava uspjela prilagoditi okolnostima.

Iako ostaje nesporno da je ova Konvencija do danas najvažniji i najuspješniji dokument za zaštitu ljudskih prava u Evropi, žalosno je što Kosovu nije dozvoljeno da se pridruži Vijeću Evrope. Na Kosovu se Konvencija direktno primenjuje na član 22. Ustava Republike Kosovo. Međutim, zaista nije fer da se Kosovo još nije pridružilo Vijeću Evrope, jer tako nešto predstavlja kršenje ljudskih prava uskraćivanjem prava na pristup pravdi za građane Kosova“, naglasila je v.d Predsjednica.

Na međunarodnoj konferenciji koja nastavlja rad, učesnici su i njemački ambasador, Jorn Rohde, šef kancelarije Saveta Evrope u Prištini Frank Power, visoki predstavnik Vijeća Evrope, Europskog suda za ljudska prava, i dr. /Kosova.info/