SRB-BIH

Osmani: „Sramotno“ što Vlada nije usvojila nacrt zakona protiv koronavirusa

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani opisala je kao “sramotno” vladino neusvajanje nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa.
Osmani je putem Twitter posta objavila da će takva zakonska inicijativa omogućiti da mjere protiv COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, budu zakonite.

“Osam ljudi je umrlo jučer samo zbog COVID-19. Međutim, Vlada Kosova i većina koalicijskih stranaka blokiraju donošenje zakona protiv koronavirusa koji bi omogućio zakonito provođenje mjera protiv koronavirusa. Sramotno! “, Napisala je Osmani na svom Twitter nalogu.

Na sastanku u četvrtak, kosovska vlada nije odobrila inicijativu za nacrt zakona koju je zakonodavna vlast uputila izvršnoj, ali je rekla da će pitanja koja su tamo upućena biti uključena u zakon koji je sponzorirala vlada, a odnosi se na ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa.

Inicijativa za usvajanje zakona za borbu protiv pandemije pripala je predsjednici parlamenta Vjosi Osmani, kojuje ona poslala vladi na javno mišljenje.

Legislativa koju je predložila Osmani, sačinjena je u aprilu, a zasnivala se na članu 65, tački 1 Ustava Kosova, koji omogućava zastupnicima da pokreću zakonodavne inicijative.

Ovaj je prijedlog zakona, koji nije podržala vlada, nastojao pomoći provedbom ograničenja ustavnih prava samo u vrijeme sukoba s pandemijama.

Nakon povećanja broja smrtnih slučajeva i koronavirusnih infekcija 6. jula, na Kosovo su stupile na snagu nove mjere koje je usvojila Vlada Kosova.

Nove mjere uključuju zabranu kretanja građana u općinama koje imaju veliki broj slučajeva sa COVID-19, kao što su: Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn.

Također u četiri sjeverne općine, u kojima živi srpska većina, primjenjuje se ista mjera, gdje se građanima ne smije kretati od 21:00 do 05:00.

Od 13. marta, kada su prijavljeni prvi slučajevi, do 9. jula na Kosovu je registrovan 4.307 slučajeva koronavirusa. Od toga je 94 pacijenta umrlo, a 2.095 je izliječeno.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.