SRB-BIH-HR

Osmani: Brisel se prema Srbiji odnosi kao prema “razmaženom derištu”

Vršiteljica dužnosti predsjednice Kosova Vjosa Osmani optužila je u petak Evropsku uniju da ne tretira Kosovo isto kao Srbiju u pregovorima dvije strane o normalizaciji odnosa.

U intervjuu za Associated Press, Osmani je rekla da misli da se Brisel nije naučio na prošlim greškama i da tretira Srbiju kao “razmaženo dijete”, prenosi Beta.

“Treba da imamo jednak tretman tokom dijaloga. Ako se to desi, to će biti put za uspješan dijalog u budućnosti”, kazala je Osmani, predsjednica Skupštine Kosova.

Američka agencija podsjeća da EU posreduje u pregovorima Srbije i Kosova od 2011. godine i dodaje da je od tada primijenjeno svega nekoliko od više od 30 potpisanih sporazuma do kojih se došlo dijalogom.

Osmani je za AP rekla da Kosovo uspostavlja svjetski presedan time što njegovi najviši zvaničnici dobrovoljno odlaze na sud, dok Srbija, “čiji je režim ubijao civile, od kojih su mnogi bili mala djeca, ne čini isto”.

Gubitak Kosova

“Oni negiraju sve užasne zločine koje su počinili širom Jugoslavije, ali naročito na Kosovu tokom 90-ih godina”, navela je Osmani.

Osmani (38) je 5. novembra postala vršiteljica dužnosti predsjednice Kosova nakon što je doskorašnji šef države Hashim Thaci podnio ostavku jer je sud za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega. Thaci je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Osmani je kazala da je Srbija izgubila Kosovo 1999. godine kada je “zloupotrijebila teritorijalni integritet i načelo suvereniteta da ubija ljude koji su živjeli na toj teritoriji”.

“Kada prihvate stvarnost, onda možemo da imamo uspješan dijalog”, dodala je Osmani.

Agencija AP navodi da je u ratu na Kosovu 90-ih ubijeno više od 10.000 ljudi, uglavnom etničkih Albanaca, i da se više od 1.600 osoba vodi kao nestalo.

Osmani je rekla i da se nada da će međunarodna zajednica “razumjeti da se bez njenog pritiska Srbija nikada neće promijeniti”.

Dodala je da “još nema pravde za žrtve”, više od 20 godina od okončanja sukoba.

Shfaq më shumë