Srpski

OSMACI POLAGALI TEST IZ MATERNJEG JEZIKA

Ovih dana među svršenim osnovcima vlada veliko uzbuđenje. Od pokazanog uspeha na završnom testu zavisi da li će upisati željenu školu. U Osnovnim školama na centralnom Kosovu koje rade po sistemu Srbije održano je polaganje završnog ispita iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika.

Prvog dana završnog ispita učenici su polagali srpski jezik. Tačno u 9 sati svršeni osnovci su i ove godine imali dva školska časa da pokažu svoje znanje. Iako su imali dovoljno vremena da se pripreme, među đacima je vladalo uzbuđenje.

“Teško je bilo, pripremao sam se tokom cele godine i učenje i pripremanje za prijemni. Nije bilo toliko teško, očekivao sam da će biti teže, uradio sam to što sam znao. Najviše sam spremao matematiku i planiram da upišem medicinu”, kaže Veljko Rajković iz Gračanice.

“Za test sam se spremala mesec dana, nije bilo toliko teško”, rekla je Verica Stefanović iz Gračanice.

“Bilo je nekih teških pitanja, ali dobro je bilo, zadovoljan sam”, kaže Nikola Simić iz Sušice.

“Pitanja su bila prilično teška, ali zadovoljan sam kako sam uradio test”, zadovoljan je Nemanja Simonović iz Badovca.

“Planiram da upišem frizersku u Lepini”

Na centralnom Kosovu prijemni ispit se polaže u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu i OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici. U Gračanici je test polagalo 100 učenika.

“Puno sreće, da uspešno završe ovaj završni ispit i naravno puno sreće u daljem školovanju, da upišu voljene škole”, poručio je direktor OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici Vladimir Milkić.

Pripreme za polaganje prijemnog ispita, kao i sam test iz srpskog jezika, protekli su bez problema, poručuju nadležni.

“Skoro su sva deca izašla danas na ispit, samo iz nekih opravdanih razloga mali broj dece nije izašao na ispit, uglavnom zbog bolesti. Nije bilo problema, testovi su dopremljeni na vreme, deca su spremna imala su dosta vremena za osam godina su spremila završni ispit. Nadam se da će sve biti u redu i da će upisati željene škole”, rekla je Jasmina Dedić, načečnik školske uprave za KiM.

“Deca rade, sada čekamo neke rezultate. Oko 98-9% je izlaznost”, poručio je Miodrag Živić predsednik upisne okružne komisije.

Učenici koji su iz nekog razloga bili sprečeni da prisustvuju polaganju male mature, moćiće to da urade u avgustu.19. juna predstoji provera znanja iz matematike, a 20. juna sledi polaganje kombinovanog testa.