SRB-BIH-HR

Oružani sukobi talibana i afganistanskih snaga

Afganistanske snage sigurnosti sukobile su se s militantima u sjevernoj afganistanskoj provinciji Samangan nakon što je automobil bomba eksplodirao u blizini vladinog kompleksa.

Abdul Latif Ebrahimi, guverner provincije, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je u tom incidentu poginulo nekoliko ljudi.

Nije precizirao koliko je ljudi možda poginulo u incidentu i ko su žrtve, ali je dodao da je eksplozija bila vrlo snažna, pa čak i da su prozori bili slomljeni u radijusu od 100 metara.

Reuters je citirao direktora provincije za zdravstvo Khalil Musadeka da je najmanje 43 civila i pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno u napadu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali stotine pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga i civila ubijeni su posljednjih sedmica od napada talibana.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je 6. jula da porast nivoa nasilja predstavlja “ozbiljnu” prijetnju mirovnom procesu s talibanima.

Mirovnim sporazumom koji su u februaru potpisali talibani i SAD zahtijeva neposredne pregovore između militantne grupe i vlade podržane od zapadne vlade u Kabulu, s pregovorima čiji je cilj okončanje gotovo dvo desetljeća rata u Afganistanu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.