SRB-BIH

Optuženi u slučaju “Veterani” oslobođeni krvice potpuno

Sve optužene u slučaju koji je javnosti poznat kao “veterani” u utorak je oslobodio Osnovni sud u Prištini, rekla je Mirlinda Gashi, glasnogovornica ovog suda, za Radio Slobodna Evropa.
Specijalno tužilaštvo Kosova je 2018. godine podiglo optužnicu, koju je Osnovnom sudu u Prištini, protiv 12 optuženih, uputilo zbog krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

U ovom slučaju optuženi su bivši kosovski premijer Agim Čeku, bivši ministar odbrane Rrustem Beriša, bivši poslanik Škumbin Demaljijaj, Faik Fazljiu, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Ćelje Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku , Smajlj Eljezaj, Fadilj Šurdhaj i Džavit Jašari.

Čak je i advokat Arianit Koci, koji je branio optuženog Škumbina Demalijaja, rekao za Radio Slobodna Evropa da su “sve osobe uključene u ovaj slučaj oslobođene i oslobođene svih optužnica”.

Optuženi su za njih dok su bili deo Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa nacionalnog mučenika, invalida, veterana, člana i pripravnika rata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Prema optužnici koju je pripremio bivši specijalni tužilac Elez Blakaj, umiješane osobe optužene su da su od 2011. do 2017. godine, djelujući kao članovi Vladine komisije za priznavanje i provjeru statusa nacionalnog mučenika, invalida, veterana, člana i Ratni internirani pripadnici OVK koristili su svoju službenu dužnost i ovlašćenja, namerno prelazeći svoje nadležnosti i ne ispunjavajući svoje službene dužnosti, kako bi ilegalno koristili drugim osobama.

Državno tužilaštvo je reklo da bi broj ilegalnih korisnika iz ove kategorije mogao biti i do 19 hiljada ljudi.